Főoldal

2014. október 2., csütörtök

Mi az egészség?



Mi az egészség?



Ez az oly sokszor emlegetett szó talán sokak számára már nem is definiálható. Mai rohanó világunkban kezdenek eltűnni a szavak lényegi jelentései. Tíz emberből legalább hat úgy vélekedik, az egészség csak fizikai testünk normál működésére vonatkozik. Viszont ennél jóval többről kell, hogy beszéljünk!





 A WHO (World Health Organization) az egészséget a következőként definiálja: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy a fogyatékosság hiánya!”  Tehát maga az egészség, egy olyan komplex látásmódot igényel, amely életünk több területére is kivetül. Mint már említettük ilyenkor egy EGÉSZről beszélünk, amit természetesen sok pici alkotórész kreál egy működő egységgé. 

A kirakós elemei közé soroljuk:

-          a biológiai egészséget: szervezetünk megfelelő működése

-          a lelki egészséget: legfőképp a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni béke jele, valamint személyes világnézetünk és magatartásbeli alapelveink összessége

-          a mentális egészséget: tiszta, következetes gondolkodásra való képesség

-          az emocionális egészséget: érzéseink felismerése, és azok helyes alkalmazására való képesség

-          a szociális egészséget: más emberekkel való kapcsolataink kialakításának egészsége.










Mint látjuk, elég összetett dologról beszélünk. Mindennapjainkban egészségünk háttérbe szorul a munka, a rohanás és a megoldatlan gondokon való töprengés mellett. Stresszes a munkahelyünk, a barátaink, a metrón – villamoson – buszon utazó emberek, és stresszes az otthonunk; az a hely ahol nyugalmat kellene, hogy találjunk egy-egy izzasztó nap után.  A legnagyobb probléma pedig az,hogy mindezek közben egészségtelenül táplálkozunk.









Következik a kérdés, hogy vajon mit is tehetnénk ezek ellen? Hisz a munkánkban a főnök irányít, a tömegközlekedésben résztvevő embereket nem tudjuk megváltoztatni. Egyetlen dolgot tudunk megváltoztatni, ez pedig nem más, mint a HOZZÁÁLLÁSUNK! 

Napjaink elvárásai azt követelik tőlünk, hogy minden időnket munkával és pénzkereséssel töltsük. Felborult a rend, hisz mindenre odafigyelünk, kivéve magunkra.  Az átlagember már csak akkor veszi észre magát, ha baj van; mikor már kialakult egy betegség, mikor már a terhek alatt a szervezet térdre kényszerül. Pedig tudnunk kell, hogy egy-egy betegség hátterében akár 10-15 évnyi folyamatos terhelés, toxinlerakódás állhat!










Térjünk vissza kicsit a kirakósunk pici kis darabjaira!



Biológiai egészség:

Hogyan óvhatjuk meg testünk egészségét a legkönnyebben? Szemléltető példaként egy frappáns kis idézet:  „ Az vagy, amit megeszel!”

Gondolhatják „erről már sokat hallottunk, mindenki eszik, és mégse lesz senkinek semmi baja” !  Sajnos el kell, hogy keserítsek mindenkit! Magyarországon 8 percenként hal meg valaki TÁPLÁLKOZÁS OKOZTA MEGBETEGEDÉS MIATT! Ez nem vélemény, ez tény!

Eszünk, de nem táplálkozunk! Ez a legalapvetőbb probléma az étkezéseinkkel. Az egész napi rohanásnak köszönhetően péksüteményeken és gyorskajákon élünk. Fontos szempont egészségünk megőrzéseképpen, hogy odafigyeljünk táplálkozásunkra! Zöldségek, gyümölcsök, halak fogyasztása ajánlott és ne feledkezzünk meg a rendszeres mozgásról sem! Izomzatunknak és csontrendszerünknek nagy szüksége van a folyamatos, rendszeres mozgásra, legyen szó sétáról, futásról, úszásról stb.










Lelki egészség:


A stressz sokban befolyásolja lelki egészségünket is. Kevésbé vagyunk toleránsak embertársainkkal, nincs türelmünk sokszor még magunkhoz sem. Üljünk le egy pillanatra, vegyünk két nagy levegőt! Nincs értelme idegeskedni! Ha valamin nem tudunk változtatni, nem éri meg az aggodalmat, ha tudunk változtatni rajta, akkor pedig lépjünk!

Lelkünket is lehet mérgezni, nem csak a szervezetünket. Lelki mérgeink közé tartozik például a harag, a meg nem bocsátás, az el nem engedés, a félelem stb. Amikor haragszunk valakire, az csak nekünk tud ártani, hisz a másik nem érez belőle semmit; mintha mérget innánk és azt várnánk, hogy a másik haljon meg. Tudnunk kell megbocsájtani másoknak, de legfőképp magunknak!

Félelem. Sok ember t aggaszt a múltja, fél a jelentől, a betegségektől, a jövőtől. A félelem csupán egy dolog hiányát jelöli: a saját magunkban való bizalom hiányát! Gondolkodjunk el egy percre, vajon mennyire is vagyunk magabiztosak? Érdemes személyiségfejlesztő könyvekkel tréningezni magunkat! Bár első olvasásra biztosan feszültek leszünk, hisz az embernek mindig nehéz szembesülni saját magával; de higgyük el, MEGÉRI!







Mentális egészség:


Tiszta és következetes gondolkodás.  Csakis úgy érhetjük el ezt, ha magunkat fejlesztve, logikusan kezdünk gondolkodni. Meg kell értenünk, hogy nem csak egyedül vagyunk ezen a csodás Földön, mások is gondolkodnak, éreznek. Másoknak is van véleményük, és bizony előfordul, hogy nekik is igazuk lehet. Meg kell tanulnunk nem csak meghallgatni, megérteni is embertársainkat. Az egészséges vitáknak fontos szerepe van életünkben, hisz eszméket cserélünk, új információk birtokába jutunk, új látásmódokat vélünk felfedezni, melyek mind a fejlődésünket segítik elő.

Napról napra döntéseink ezreit kell, hogy meghozzuk. Mielőtt bármire is választ adnánk, vagy döntenénk bármiben is, gondolkodjunk előtte. Válogassuk meg szavainkat, próbáljuk mindennek a pozitív oldalát megfogni! Így gondolkodásbeli változtatásunk első döcögős lépésit felváltják majd a szokások, a pozitív szokások.










Emocionális egészség:


Biztosan mindenki ismeri az első megérzés és a „déjá vu” szösszeneteket. Amennyiben testünk egészséges, megérzéseink sem csalhatnak soha tévútra minket. Érdemes figyelmet szentelni belső énünk üzeneteire, érzelmeire. Sokan vannak, akik már felismerték ezeket, és félnek alkalmazni, megfogadni ezeket az érzéseket. Legyen mindenki bátor! Ne féljünk kimutatni érzelmeinket, a barátságot, de legfőképp a szeretetet! Mert van valami, ami minden érző embert képes befolyásolni, jobb belátásra bírni, pozitívabbá tenni; és ez nem más, mint a SZERETET! A szeretet hiányát nem képes semmi pótolni, ezzel szemben a szeretet képes minden mást pótolni!

 Ne féljünk szeretetünket kinyilvánítani családunk, barátaink számára. Amint adunk, azt vissza is kapjuk! Lehet nem ott, nem abban a pillanatban, de a karma működik, ne felejtsük el!







Szociális egészség:


Kapcsolataink más emberekkel sajnos betegek. Betegek a barátságaink, a szerelmeink, a munkahelyi kapcsolataink. Mi lenne, ha csak egy napra is, de megpróbálnánk ezeket orvosolni!? Próbáljuk csak meg! Ne legyünk féltékenyek párunkra, hiszen ha két ember szereti egymást, bármely falakon képesek áttörni. Próbáljuk ki, hogy barátságaink nem a pénzen és a követeléseken alapulnak, hanem a feltétel nélküli tiszteleten és szereteten. Próbáljuk ki, hogy vidáman megyünk be munkahelyünkre; hogy elismerjük munkatársaink erőfeszítéseit, munkáit; hogy belátjuk, vannak nálunk egyes területeken jobban teljesítők; hogy csapatban dolgozni könnyebb! Próbáljuk ki, hogy az utcán mosolyogva, felemelt fővel sétálunk végig; hogy ezzel a mosollyal mosolyt csalunk más ember arcára, és egy vidám pillanatot szerzünk ezzel neki! Próbáljuk ki, hogy hazamegyünk egy ilyen nap után, és nem leszünk terheltek, stresszesek, és nyugodtan le tudunk ülni családunkkal vacsorázni; hogy önfeledten, őszintén megölelve gyermekünket / párunkat tudunk lefeküdni.








Csak gondoljuk át pár percre! Mi lenne ha így élnénk?! Mi lenne, ha mindenki így élne?! Testi, lelki egészségben egymással, egymás mellett. Ha csak egy-egy dolgon tudunk változtatni annak érdekében, hogy Földünket egészségessé tegyük ez által, akkor lépjünk hát! Lépjünk előre együtt, kézen fogva, boldogan, EGÉSZségben!






„Bizonyos vagyok benne, hogy a legtöbben késleltethetnék, vagy akár teljesen meg is előzhetnék a ma gyakori betegségek zömét (...), ha már korán felvennének néhány egészséges szokást, és elkerülnék azokat, amelyek betegséghez vezetnek.” /David B. Agus/


(A különböző alrészek a későbbi írásokban külön-külön kifejtésre kerülnek )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése