Főoldal

2014. október 17., péntek

Egészség III. - Mentális egészség



Mentális egészség



A tiszta és következetes gondolkodásra való képessége.

Felgyorsult világunkban szinte mindenkit érint a stressz és a konfliktusok. Egy digitalizált világban élünk, ahol együtt kelünk- étkezünk- lélegzünk-fekszünk elektronikai tárgyainkkal. Annyi mágneses rezgést kell felfognia szervezetünknek, hogy sok esetben nem csak egészségügyi állapotunkat képesek  kibillenteni helyéről, hanem mentálisan is megrogyhatunk az ezáltal kiváltott ingerültség terhei alatt. 





Mentális egészségünk védelme –hasonlóan testünk egészségének megtartásával- elég összetett dolog. Tény, hogy az egyén mentális védelme össztársadalmi feladat. Az egészség védelmének (legyen az mentális vagy akár testi) már a születés előtt el kell kezdődnie a szülők családtervezésével, a méhen belüli élet védelmével. A mentális védelemnek folytatódnia kell a szocializáció különböző szakaszaival, a családon belüli és az intézményes neveléssel, a munkahellyel, az egyén krízis állapotával szembeni társadalmi toleranciával, az egyént körülvevő társadalmi környezetvédelmet, támogatást és elvárást biztosító magatartásával. Bár azzal is tisztában vagyunk, hogy társadalmunk nem fog villámcsapásszerűen megváltozni ezzel kapcsolatban pozitív irányba. Ezzel szemben tudnunk kell azt, hogy minden EGÉSZet  sok KISEBB EGYSÉG alkot! Ha magunkban tudunk változni és hozzá tudjuk segíteni embertársainkat is a pozitív változásokhoz, egyre közelebb és közelebb jutunk célunkhoz, miszerint: jobbá, empatikusabbá, összetartóbbá és nem utolsó sorban egészségesebbé tenni közösségeinket, országainkat, Földünket! 



Napjainkban sokan szenvednek szorongásos betegségektől. A szorongásos emberek túlzott félelmet és bizonytalanságot éreznek. Örökös félelmük és aggodalmuk szinte lehetetlenné teszi számukra az egyébként egyszerű mindennapi feladatok elvégzését is. Az egészséges emberek is félnek, de csak rövid ideig, vagy csak egy bizonyos dologtól. A különbség csupán annyi, hogy utóbbiak tudatosan képesek életüket irányítani, uralkodni tudnak érzelmeik, gondolataik felett. De van egy jó hírünk: ez a fajta erő és elhatározottság TANULHATÓ! 




Sokan úgy gondolkodnak, hogy elvégezzük az általános iskolát, a középiskolát, az egyemet/egyetemeket és rengeteg alkalmazatlan tudással a tarsolyunkban mindenre készen állunk. Úgy gondoljuk mindent tudunk, minden kérdésre van válaszunk, mindent tudunk a Világról. Holott arról, hogyan kell élnünk, és hogyan kell hasznosítanunk a sok- sok éves tudást, amit megszereztünk, arra senki sem tanít meg minket! Egy választásunk van hát : ÚJRA TANULNI! Megtanulni hogyan könnyítsük meg saját életünket. Megtanulni a saját magunkkal szembeni és mások iránti alázatot, tiszteletet. Meg kell tanulnunk változni és nyitottnak lenni minden új információra!


 
Hogyan tudjuk levetkőzni EGOnkat és hogyan léphetünk tovább a tanulás útjára? A válasz a már sokszor emlegetett GONDOLATOKBAN rejlik!

A legfontosabb dolog, amely az emberiség elől sok évezreden keresztül rejtve volt, hogy a gondolatainknak teremtő ereje van. Azt, hogy az a világ, melyben élünk milyen,  mindig az egyéni gondolatok összessége, azaz a kollektív tudat határozza meg. Minden gondolatunk energia, amely hasonló minőségű energiát vonz magához. Ez a Vonzás Törvénye. 




Sokat említettük már a pozitív és negatív gondolatok közti különbséget! Legtöbben nélkülözéstudatban élik le életüket. Itt korántsem az anyagi javak hiányára gondolunk! Nélkülözéstudatnak hívjuk azt, mikor az ember csak arra figyel mije NINCSEN! Próbáljunk kicsit ebbe belegondolni: „nincs elég jó lakásom”; „nincs elég jó kocsim”; van miből ennünk,de nekünk még több pénz kell. A nélkülözéstudat nem összekeverendő az egészséges vágyakozással és kitűzött céljaink elérésével! Ezekkel szemben létezik a BŐSÉGTUDAT is! Érdemesebb lenne gondolatainkat efelé irányítani. A bőségtudat szerint elégedettek vagyunk jelenlegi helyzetünkkel, eddig elért sikereinkkel és arra figyelünk MINK VAN! Van lakásunk amiben lakhatunk; van autónk amivel bárhová eljuthatunk; van családunk aki szeret minket; vannak barátaink akik átsegítenek a nehéz időszakokon; van munkánk amiből meg tudunk élni.





A gondolatok és a Vonzás



Függetlenül attól, hogy valójában tudatosan kívánjuk e- a megvalósulását gondolatainknak, vagy sem, az agyunkban megfogant minden egyes elképzelés, félelemérzet, vagy ábránd, egyféle óhaj az Univerzum felé. Mi hozzuk létre a saját megvalósult világunkat, mi alakítjuk az életünket és a sorsunkat olyanná amilyen. Mi döntünk arról, hogy milyen jó vagy rossz élmények történjenek velünk, mert a mi gondolataink azok, amelyek ezt a valóságot megalkotják. Bármennyire elfogadhatatlannak vagy nem tetszőnek tűnik is a dolog első hallásra, minden, amit tapasztalunk, legyen jó vagy rossznak vélt tapasztalat, mi teremtjük meg önmagunknak a saját elménk által. Jogosan következik a kérdés: „Akkor képes vagyok saját magam megbetegíteni?” A válasz –bár szomorú- de igaz: IGEN, képes vagy! Sokszor említettük már,hogy egészségünk nem csak fizikai/ testi tünetekre épül. Az okok között nem csak vírusok, fertőzések lehetnek; a legnagyobb kiváltó ok mindig a lélekben keresendő. Képesek vagyunk negatív gondolatainkkal olyan változásokat elindítani szervezetünkben, amik hanyatlásba lökhetnek minket! Ezért fontos, hogy ha egy meglévő betegségről beszélünk, első dolgunk a lelki problémák feltárása legyen! Amilyen irányba küldjük gondolatainkat, az fog megjelenni életünkben is! Nézzük csak a példákat: félünk attól,hogy párunk megcsal- be is fog következni; félünk attól, hogy elkapunk egy betegséget, el is fogjuk kapni; félünk attól, hogy vizsgán azt a tételt húzzuk ki,amit nem tanultunk meg, azt is fogjuk kihúzni! Remélem mindenkinek feltűnt,hogy mindenhol a FÉLELEM szó szerepelt! Első dolgunk legyen,hogy ezt próbáljuk kiiktatni életünkből. Váltsuk fel pozitív gondolatokkal: tudom, hogy a párom hűséges, és szeret; egészséges vagyok és az is maradok; „a 12. tételt húzom ki, hisz ezt tudom a legjobban!” Meglátjátok, minél többször és határozottabban kívánjátok ezeket, annál hamarabb vonzzátok be a pozitív dolgokat! 




Minden, ami az Univerzumban jelen van, csakis és kizárólag Energia. Nem létezik anyag, mert minden fizikai megnyilvánulás, amit anyagnak vélünk érzékelni, Energiák milliárdjaiból halmozódik ténylegesen kézzelfoghatóvá. Márpedig ha minden, ami létező, egyenlő az Energiával, akkor maga a gondolat sem egyéb, csak Tiszta Energia. A tudomány kétségtelenül alátámasztja ezt az állítást, mert a gondolatot meg lehet mérni. Technikai eszközök segítségével igazolható, hogy a gondolat nem más, mint bizonyos rezgéshullámokon terjedő Energia. Bármi, amit kigondolunk, vagy megfogalmazódik az agyunkban, egy-egy kibocsátott, valamilyen frekvenciájú Energiahullám. Ez az Energia belőlünk árad ki, hozzánk tartozik, mert mi magunk hoztuk létre az elménk segítségével. Ha éppen szomorúak vagyunk, és olyan dolgokra koncentrálunk, amit nem szeretnénk, mert épp emiatt vagyok most is szomorú, pontosan ezzel a rezgéssel felvértezve küldöm ki az Univerzumnak az óhajomat. Ha viszont, örömteli céltudatos pillanatomban, valami olyasféle dologra összpontosítok, amit nagyon szeretnék megvalósítani, és ehhez még egy boldog érzelmi állapotot is társítok, akkor ezzel az érzéssel felruházott gondolatomat irányítom az Univerzum felé. Mindent amit kérünk, megkapjuk! Legyünk erre felkészülve! Az Univerzum, a törvényei értelmében, feltétel nélkül mindent meg ad nekünk, amit kérünk. A kérés pedig nem más, mint maga a gondolat. Az Univerzum nem foglalkozik azzal, hogy mi a jó az egyénnek és mi a rossz, egyszerűen csak teljesít. Mi vonzzuk be magunknak a számunkra rossznak vélt dolgokat és a jót is. Fontos,hogy mindig jelen idejű kijelentéseket tegyünk, hiszen a múlt már elmúlt, a jövő még nem érkezett el; csak a JELEN létezik! 





Még mindig érthetetlen miért valósulnak meg azok a dolgokat amiket egyáltalán nem akarsz?



Nos,
Mert folyton valami ellen harcolunk, nem pedig az örömünket szolgáló dolgok mellett foglalunk állást. Örökké arra koncentrálunk, hogy mi az, amit nem akarunk, és ezek ellen a dolgok ellen próbálunk küzdeni:”...nem szeretném, ha ez történne” ; „… nem akarom, hogy ő legyen az a személy…” ;  „nem szeretnék ilyen problémát” ;  „nem akarom így…” , „nem akarom úgy…,”; nem…, nem…, nem..., nem...!

Álljunk csak meg egy kicsit! Miért kell mindig valami ellen harcolni? Ha megtagadod azt a dolgot, akkor is azt vonzod maghoz, mert az, amit taszítani akarsz, pontosan az ellentéte annak, amit valójában szeretnél, ezért azt az ellentétes igazságot hívod önmagadhoz.

Egy nagyon fontos információ, ami alapjában véve megváltoztatja az életedet: A tudat nem ismeri azt a kifejezést, hogy „nem”!  Az Univerzum törvénye szerint nem létezik a „nem”fogalma!

Az Univerzum két pólusú, tehát csak az Igazság létezik, a Van létezik és ezek ellentétei, de nem létezik a tagadás! Mindennek, ami Van, a tükörképe létezik, az ellentétes pólusa, nem pedig a tagadása. Ezek a tükörképek nem oltják ki egymás létét, nem semmisítik meg az ellentétes pólusokat, mert nem két különálló dolog, hanem egy ugyanazon Energia két pólusa. Egyszerre létezik, de egy időben csak az egyik pólus érvényesülhet, vagy a Van, vagy a Van hiánya.

Ez a gondolatmenet alapjáraton minden eddigi társadalom által belénk vert tudást felülír: az Igazság ellentéte sem hazugság, hanem az Igazság hiánya. A szeretettel szembeállított érzelem sem nevezhető gyűlöletnek, pusztán a szeretet hiányának. Nem létezik hideg, csupán a meleg hiánya, nincsen sötétség sem, csak a fény hiánya. Ez az Univerzum törvénye.
  




Mi is tulajdonképpen a kollektív tudat?


Beszéltünk róla, hogy a gondolat mérhető frekvencia. Ezek a rezgéshullámok az éterben terjednek, és visszavonhatatlanul beépülnek az Univerzum tudati szférájába. Minél erősebbek ezek a tudatos vagy nem tudatos gondolati Energiák, annál határozottabban hatnak a fizikai valóságra. Tehát, minél többen gondolnak a Földön egyazon időben egy bizonyos dologra, az Univerzum törvénye szerint annál nagyobb mértékben kívánjuk a megvalósulását. Ha százak, ezrek vagy milliók elméjét tölti ki egy bizonyos frekvenciájú rezgéshullám, emberi ésszel elképzelhetetlen mekkora erővel küldjük ki az Univerzum felé a megvalósítani kívánt parancsot.

A kollektív tudat fogalma alatt tehát az értendő, hogy az ugyanazon formájú és egyidejű egyéni gondolatok többszörösen összeadódnak és hatványozottan áradnak ki az éterbe. Ennek a hatványozott gondolati erőnek a következtében sokkal gyorsabban és sokkal kézzelfoghatóbban lehetünk tanúi a kívánt vagy nem kívánt állapot megvalósulásának. Az Univerzum nem törődik azzal, hogy tudatosan, vagy félelmeink miatt eltompulva nem tudatosan bocsátjuk ki a kollektív gondolatot. Az Univerzum, létének értelmében csak teljesít!
A legnagyobb problémát az okozza, hogy az emberiség igen nagy részének fogalma sincs arról, hogy a mi saját egyéni negatív gondolataink befolyásolják globális sorsunkat a kollektív tudat hatalmánál fogva, és alakítják olyanná, a földi életet, amilyennek jelenleg is tapasztaljuk. Pl.: a Földön mindenki retteg a természeti csapásoktól, járványoktól, háborúktól. Hatalmas Energiát fordítunk arra, hogy ezeknek a félelmeinknek helyet adjunk a tudatunkban.






Teremtsd meg a boldogságot


Nos térjünk át a pozitívabb dolgokra. Eddigiekben arról beszéltünk, hogy mi az, amit rosszul teszünk. Most megpróbálom érthetően megfogalmazni, hogy mi is pontosan a gondolat teremtő ereje, és hogyan vagyunk képesek tökéletes harmóniát, jólétet, és a boldogságunkat eredményező körülményeket megvalósítani.
Az első lépés, hogy arra koncentrálj, amit el szeretnél érni, és nem pedig arra, amit mindenképpen el akarsz kerülni.  Tudd, hogy mi kell neked! Fogalmazd meg magadban, és ne azzal törődj, amire nincsen szükséged! Beszélgess magaddal, kérdezd meg magadtól: Mit szeretnél? Mik a vágyaid? Milyen házat, anyagi helyzetet, vagy szerelmet szeretnél önmagadnak?

Döntsd el a válaszodat, és körültekintően fogalmazd meg minden részletét. Nyugodtan elő vehetsz egy papírt és írd le azt, amit el szeretnél érni. Bármi lehet ez a cél. Autóra van szükséged, jobb anyagi helyzetre, talán egy társra, akivel megoszthatod a hétköznapjaidat? Társíts a gondolatok mellé érzelmeket! Nem elég csak gondolni, a gondolat mellé tedd oda azokat az érzéseket, amit akkor éreznél, amikor már meg is van az a vizualizált dolog. Az Univerzum az érzelmeket fogja fel parancsként, mert az egész világmindenség egy óriási érzelemhalmaz. Tehát nem elég a kósza gondolat, mellé kell társítani a lélekből kiáradó és vágyunkat meghatározó érzelmeket is.







Még egy fontos dolog!


Az emberi agy képtelen különbséget tenni a valós cselekmények és a gondolatban lejátszódó elképzelt események között. Ha csak gondolatban, érzelmileg élünk át egy bizonyos eseményt, az agynak pontosan ugyanazok a területei aktívak, és ugyanolyan frekvenciájú hullámokat bocsát ki magából, mint amikor valójában fizikailag is megtörténik az adott szituáció. Ennek a jelenségnek a figyelembevételével tehát világossá válik, hogy az Univerzum lényegi valóságában nem választható ketté a gondolati érzelem, és a valós cselekmény mellé társult érzelem. Következésképpen: Minden Gondolat, Valóság!



 
Bárki lehetsz, bármit tehetsz, bármire szert tehetsz. Születésedtől fogva megillet a jog, hogy életed megteljen minden széppel és jóval.
Esther és Jerry Hicks

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése