Főoldal

2014. október 14., kedd

Egészség II. - Lelki egészség





Lelki egészség


 

Legfőképp a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni béke jele, valamint személyes világnézetünk és magatartásbeli alapelveink összessége.

Napjainkban divatossá vált egészségesnek lenni, de általában az emberek ezt csak fizikai állapotukra képesek ráhúzni. Mindezek mellett tudnunk kell, hogy aki lélekben nem egészséges, sajnos testileg sem lehet az. Ha lelkünket problémák és gondok gyötrik, egy ideig mindenki képes tűrni. Egy bizonyos idő után viszont a mérleg elbillen, ilyen esetekben rossz irányba, és csak a problémák súlyától függ, hogy mekkora lesz a kilengés, mennyire borul fel lelki egyensúlyunk. Mindenkinek vannak problémái. Minden ember küzd valamivel, ami saját szemléletével nem egyezik, vagy homlokegyenest ellentmond. Mégis próbálkoznunk kell minden helyzetet mérlegelni, és eldönteni „vajon megéri-e emiatt a probléma miatt saját lelki egyensúlyomat és nyugalmamat feladni?”. Sok esetben, ha végiggondolnánk mindezeket a stresszhelyzetek kapuiban, biztosan állíthatnánk, hogy 10 esetből legalább 6-szor máshogy döntenénk. Nem érdemes elhamarkodni döntéseinket, válaszainkat, gondolatainkat. Nem érdemes elhamarkodni az életünket!






Túl anyagias világban élünk. A társadalom és a neveltetés megköveteli, hogy a pénz keresése, mint létfenntartás legyen az elsődleges célunk. Mindaddig nincs ezzel baj, amíg megértjük azt, hogy nem mi vagyunk a tárgyakért, hanem azok vannak értünk és a kényelmünket szolgálják! Voltaképp, ha belegondolunk, a tárgyak és az anyagiak mit sem érnek, ha életünket boldogtalanul, stresszben vagy épp betegségben kell leéljük.




A jó életminőség fogalomkörébe az is beletartozik, hogy :
  • harmóniában vagyunk környezetünkkel, a körülöttünk élő emberekkel, családunkkal,
  • képesek vagyunk jó döntéseket hozni,
  • tudjuk, mi tesz minket boldoggá,
  • el tudjuk érni céljainkat,
  • meg tudjuk valósítani önmagunkat
  • képesek vagyunk olyan jellemvonásokat elsajátítani, ami segít, hogy olyan emberré váljunk, akik lenni szeretnénk,
  • tudjuk, miből nyerhetünk energiákat, melyekkel feltöltődhetünk,
  • tudunk krízishelyzeteket kezelni,
  • konfliktusokat megoldani,
  • problémákkal megbirkózni,
  • szeretni önmagunkat és a körülöttünk élő, számunkra fontos embereket.
Sok száz példát hozhatnánk még, ezek leginkább egyéni igényektől függenek, de a lényeg, hogy minden egyes pont az életünket egy magasabb színvonalra emelje.





Lelki egyensúlyunk megteremtése nem egyszerű dolog, és nem egyik napról a másikra fog megtörténni. Először is egy erős elhatározást kell hoznunk, miszerint mától másképp szeretnénk szemlélni a világot. Gondoljunk bele mikor valaki elkezdi edzőterembe járni, mert kisportolt testről álmodik. Lemegy egy héten kétszer-háromszor. Ezt megcsinálja minden héten. Majd minden hónapban. Majd az elején nyögvenyelősen, erőszaknak induló edzés sorozat egy kedvelt tevékenységgé válik, amely beépül mindennapi szokásaink közé, majd elengedhetetlenné válik számunkra. Máris létrehoztunk egy pozitív szokást!

Nézzünk egy másik banális példát! Az ember sokszor hazaesik munkájából meggyötörten, fáradtan. A kabátunk letesszük a konyhai székre, megpihenünk pár percre, amíg a cipőnket levesszük, majd beérve a szobába ledobjuk a kanapéra a nadrágunkat, pólónkat  zokninkat a szennyesbe. Pár óra múlva észrevehetően szétszórtnak fog tűnni a lakásunk, hiszen minden ruhánk szanaszét hever. Amilyen a környezetünk, olyanok vagyunk mi magunk belülről is! Próbáljuk csak meg: a kabátot felakasztjuk, a nadrágot a szekrénybe rakjuk, a cipőt a helyére tesszük. Az elején nehéznek tűnik minden, de pár hét, hónap múlva a KÁOSZT felváltja a REND. Újabb pozitív szokást hoztunk életünkbe!

Így megy ez a gondolatokkal is! Gondolataink formálják jellemünket, azok a tetteinket, azok pedig saját magunkat. Magyarországon minden 5. ember depressziós. Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy az utcán sétálva, vagy a metrón utazva szomorú, lehajtott fejű, mély levegők után kapkodó emberekkel találkozott. Talán még színnel is lehetne őket jellemezni: SZÜRKE. Vannak viszont olyanok, akiknek különös ragyogásuk van. Ők a pozitív beállítottságú emberek, akik törekszenek önmagukkal és embertársaikkal is harmóniában élni! Mennyivel üdítőbb ez a látvány igaz?!




A jó hír, hogy bárki lehet ilyen szép és ragyogó! Egyszerűen csak meg kell találni saját egyensúlyunkat és próbálni azt megtartani.
Ma már rengeteg lehetőség van arra, ha valakinek lelki támogatásra lenne szüksége, pl:
  • pszichológusok
  • pszichiáterek
  • mentálhigiénés szakemberek
  • lelkisegély-telefonos szolgálatok
  • egyéni terápiák
  • csoportos terápiák
Ezek mellett mégis a legfontosabb az lenne, hogy saját magunk találjunk válaszokat életünk kérdéseire! Mint mondtuk, minden kezdet nehéz! De ha odafigyelünk gondolatainkra, belső intuícióinkra, megkönnyíthetjük a helyzetünket.
A gondolat erejével kicsivel később fogunk foglalkozni, egy külön írás keretein belül, de azért pár szóban mégis kitérnénk erre a témára is. Függetlenül attól, hogy valójában tudatosan kívánjuk- e a megvalósulását  gondolatainknak, vagy sem, az agyunkban megfogant minden egyes elképzelés, félelemérzet, vagy ábránd, egyféle óhaj az Univerzum felé. Mi hozzuk létre a saját megvalósult világunkat, mi alakítjuk az életünket és a sorsunkat olyanná amilyen. Mi döntünk arról, hogy milyen jó vagy rossz élmények történjenek velünk, mert a mi gondolataink azok, amelyek ezt a valóságot megalkotják. Bármennyire elfogadhatatlannak vagy nem tetszőnek tűnik is a dolog első hallásra, minden, amit tapasztalunk, legyen jó vagy rossznak vélt tapasztalat, mi teremtjük meg önmagunknak a saját elménk által. 



Személyiségünk, lelki békénk megtalálásához rengeteg könyv lehet segítségünkre. Érdemes szétnéznünk a könyvesboltok polcain, kutakodva kicsit a vonzás törvénye, a pozitív gondolkodásról szóló könyvek és a személyiségfejlesztéssel kapcsolatos írások után.

Gondolatinkkal irányításával képesek vagyunk irányítani saját életünket! Gondolkodjunk hát!
 










"A lelki béke a megváltozott hozzáállásból származik, nem pedig a megváltozott körülményekből."

Richard Dawkins

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése