Biológiai egészség
„Az vagy, amit megeszel!”
…hangzott el előző írásunk kapcsán is. Lássuk hát, mit is
rejt valójában ez a mondat:
Egészségünket külső és belső tényezők tömkelege
befolyásolja: makro- és mikrokörnyezetünk, a társadalom berendezkedése,
szociális érzékenysége, személyes kapcsolataink és öröklött tulajdonságaink. Mi
mégis kicsit másfelé tekintünk ezen írások kapcsán, mégpedig afelé, hogyan is
működik a belső rendszerünk?
Csecsemőkorban testünk majdnem 90%-t víz teszi ki. Ez az
arány felnőtt korra lényegesen lecsökken: egy egészséges felnőtt emberi
szervezet víztartalma kb 60-70%. Fejlődésünk 22-25 éves korunkig tart, eddig a
pontig működésünk nagy részét az építő folyamatok teszik ki. Azonban 25-30 év
körül az építő és lebontó folyamatok mérlege ismét megdől, de már a másik
irányba; lebontási stádium veszi kezdetét. Szépen lassan dehidratálódik a bőr,
a szervek, majd az egész szervezet.
Tehát az első és egyben legfontosabb dolog,
amire szükségünk van életünk során, az nem más , mint a VÍZ.
A szervezetünkbe bekerülő víz biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi
a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását; befolyásolja a vér
összetételét; hőszabályzó szerepével biztosítja a szervezet állandó belső
hőmérsékletét. Az emberi szervezet
vízháztartását idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. Napi
vízleadásunk és felvételünk mérlegének mindkét oldalán kb 2-3 liter víz
szerepel. Ennyi víz távozik szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a
kiválasztás és emésztés folyamán, amit mindenképpen vissza kell pótoljunk. Napi
folyadékszükségletünk mintegy felét a táplálékokkal, másik felét víz formájában
visszük be. Az emésztőrendszerből
felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik és a különböző
szervekben és szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott
anyagokat. Ezen oldott anyagok révén ekkor érvényesül az ásványvizek hatása. A
szervezeten belüli körforgása során a víz az anyagcseretermékeket is felveszi
és tovább viszi, méregtelenítve ezzel a szervezetet.
Szervezetünkbe
bevitt víz milyensége is fontos szempont! Minél több oldott ásványi anyagot
tartalmaz, annál több minden épül be. Sportoláskor érdemes magas oldott oxigén
tartalmú vizeket fogyasztani. A magas oxigén tartalom segít támogatni a belső
természetes égési folyamatokat, ezáltal megakadályozva a tejsav felgyülemlését,
tehát megelőzi az izomláz kialakulását!
Biológiai egészségünk másik alapköve a TÁPLÁLKOZÁS!
Szigorúan fogalmazva : A táplálkozás
az ember egyik jelentős életjelensége, amely során a szervezet a megfelelő és
egészséges működéshez táplálékot vesz fel, amit vérhálózat útján juttat el a
sejtekhez.
Tehát táplálkozásunk során olyan anyagokat/ ételeket kell
bevinnünk szervezetünkbe, amik az EGÉSZSÉGES folyamatainkat TÁMOGATJÁK,
segítik.
Napjaink ételeinek százai tartalmaznak ízfokozót,
tartósítószert, színezéket, természetesen mind szintetikusan előállított
formában. A cukrokat,liszteket finomítják. Ezzel elveszik belőlük mint
tápérték, és marad egy halom „fehérített valami”. Egyik sem támogató jelleggel
kerül a szervezetünkbe, ezzel akár nagyobb galibákat is okozva. Egyre több az
allergiás és ekcémás megbetegedés. Minden allergia és betegség egy dologra
vezethető vissza, a helytelen táplálkozásra! Kérdezhetjük magunktól persze : „vajon
akkor mégis mit (t)egyek?”
Bár valóban nehéz a mindennapokban arra fókuszálni,
hogy megválogassuk ételeink alapanyagait, de megéri!
Íme egy potenciális válasz: MEDITERRÁN TÁPLÁLKOZÁS
A mediterrán étrendet
a Földközi-tenger környékén élő emberek milliói alkalmazzák. Komoly tudományos
kutatások támasztják alá, hogy az ezen étrend szerint étkező emberek körében
jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a más
vidékeken élők körében. Az étrend magas flavonoid-tartalmánál fogva a daganatos
betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Az étrend a bőséges zöldség- (nyersen
és főzelék formájában egyaránt) és gyümölcsfogyasztáson,
rendszeres olívaolaj felhasználásával készült ételeken alapul, de gazdag az
omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halakban és diófélékben is. A
mediterrán étrend úgy is megvalósítható, ha ragaszkodunk a hagyományos magyaros
konyha ízeihez, bár ilyenkor nehezebb betartani az alapelveket!
Konyhádban használj extra szűz olívaolajat, és kerüld a
zsíros ételeket. Sütésnél főzésnél szóba jöhet még a kókuszolaj /zsír, illetve
a kakaóvaj.
Legjobb, ha asztalunkra naponta többször is kerül friss zöldség és gyümölcs, lehetőleg minél kevésbé
feldolgozott formában. Amit fontos még megemlíteni, hogy a GYÜMÖLCS fogyasztás
a DÉLELŐTTÖKRE korlátozódjon, a ZÖLDSÉG fogyasztás pedig DÉLUTÁNra. Rendszeresen
fogyaszthatók a hüvelyeseket is!
A rostok gátolják az elhízást, és megakadályozzák az
energiát adó tápanyagok gyors felszívódását. A Mediterrán étrend pedig kellően
rostgazdag, így csökkenti az elhízás veszélyét és elősegíti a súlytöbblet
leadását. Természetesen a folyamatos mozgás elengedhetetlen az étrend betartása
mellett is!
A teljes kiőrlésű lisztből
készült kenyér gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, érdemes tehát
főleg ilyet fogyasztani. Kiegészítő lehetőségként tökéletes és finom megoldás a
tönkölyből készült liszt fogyasztása, ami sütéshez is teljesen megfelelő.
A mediterrán étrendben
a tejtermékek közül a sajtok és a joghurt, kefír fogyasztása hangsúlyos.
Amennyiben tehetjük, próbáljuk meg tejtermékeinket is termelőktől vásárolni,
ahol ellenőrizni tudjuk az eredetet. A boltok polcai tele vannak ultrahangozott
tejekkel és az ezekből készült teljtermékekkel; semmiféle tápanyagtartalommal
nem bírnak,ezért érdemes ezeket is elkerülni.
A sovány húsok (fehér húsok) és a halak a mediterrán étrendnek mindennap
részét képezik. Segítenek fehérje-, vas- és B12-vitamin szükségletünk
kielégítésében, a halak ráadásul az esszenciális zsírsavaknak is jó forrásai.
Éppen ezért fontos, hogy hetente többször is kerüljön az asztalra ezekből az
élelmiszerekből. A gyakori halfogyasztás csökkenti az infarktus előfordulását,
amiért a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak a felelősek.
A mediterrán étrend
része a rendszeres, napi 2-3 dl vörösbor elfogyasztása, melynek
flavonoid-tartalma csökkenti az érelmeszesedés előfordulását, így
érrendszervédő hatású.
A folyadék és táplálékbevitel mellett elengedhetetlen
alapelvünk még a MOZGÁS!
A rendszeres testmozgás egész szervezetünk karbantartója. A
helyesen adagolt terhelés nemcsak a mozgást végző izmokat erősíti, hanem
javítja a tüdő és a szív működésének hatásfokát, a vérkeringést, s ezáltal az
(sejt)anyagcserét is. Az oxigén és a tápanyagok hamarabb jutnak el a sejtekhez,
míg a széndioxid illetve a szövetekben elhasználódott anyagok gyorsabban
kerülnek be a vérkeringésbe, s érik el a méregtelenítő szerveket. Ennek
eredményeként növekszik az ellenálló képesség és az energiaszint is. Javul a
tüdőben zajló gázcsere (széndioxid-leadás és oxigénfelvétel) hatásfoka, és
növekedik a vér oxigénszállító képessége. Izmaink is több oxigénhez jutnak, így
jóval hosszabb ideig működhetnek fájdalom nélkül. Az edzés hatására pedig több
munkára lesznek képesek, és az adott feladatot könnyebben el tudják végezni.
Ha jól karbantartjuk testünket, lassabban és erősebben ver a szív, és
több vért pumpál a keringésbe. Erősebbé válik a szívizom, így több vért tud
kipréselni egy-egy összehúzódás során, vagyis ahhoz, hogy pl. a végtagokba
ugyanannyi vért juttasson, nem kell olyan gyorsan vernie, mint korábban. Néhány
heti rendszeres testmozgás után a pulzusnak észrevehetően csökkennie kell.
Élsportolóknál a nyugalmi pulzus akár percenként 50 alá is mérséklődhet.
A testedzés javítja az ízületek mozgékonyságát, erősíti a csontokat és
segít a csontritkulás megelőzésében. Segítségével könnyebben megelőzhető a
székrekedés, javul az emésztés, a méregtelenítés és az immunműködés.
Megelőzhető és egyensúlyban tartható a cukorbetegség néhány formája,
csökkenthető a magas vérnyomás, a stressz és a zsírszövet mennyisége. A
rendszeres testmozgás hatására mérséklődik a teljes koleszterinszint és azon
belül a "rossz", vagyis az LDL-koleszterin szintje, ugyanakkor
növekszik a védő hatású "jó" HDL-koleszterin aránya a vérben,
valamint tágulnak az artériák, és csökken a vérrögök keletkezésének
valószínűsége.
„A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.”
Hippokratész
Bármely probléma esetén, személyre szabott diéta/ étrend kimérése miatt érdeklődni lehet:
Bakos Brigitta +3670-431-1458
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése