Főoldal

2014. október 20., hétfő

Egészség IV. - Emocionális egészség



Emocionális egészség




Érzéseink felismerése, és azok helyes alkalmazására való képesség.

Napjainkban eléggé elgondolkodtató lehet az előző mondat. Talán sokak számára hosszas elemzés után se mond sokat. Egyáltalán mit nevezhetünk érzéseknek/ érzelmeknek? Mik váltanak belőlünk ki ilyen reakciót és miért? A nők talán többet tudnának erről mesélni, hisz ők folyton-folyvást elmerülnek az érzelmek áradatában, férfi társaik pedig csak pislognak tágra nyílt szemekkel, hogy miről is lehet szó?! 





Bármilyen érzésünk is támad, szervezetünk hormonrendszerében óriási változások jönnek létre, egyik pillanatról a másikra. Kellemes,jó érzéseinkét például az agyalapimirigy által termelt oxitocin a felelős, amely megjelenik a szülés során is. Lényegében véve az érzelmi reakció is egy olyan komplex dolog, mint egy óra: a külvilág számára érthető és pontos jeleket közöl, de odabent sok kis rugó és fogaskerék együttes, összehangolt mozgása adja az eredményt. 




Az emberek rendkívül okosan össze vannak ám állítva! Csodálatos dolgokra vagyunk képesek, ha hagyjuk,hogy ösztönösen vezessenek minket a reakcióink. Rendkívül intuitív lények vagyunk! Ha egyensúlyban vagyunk saját magunkkal, a szervezetünk egyértelműen üzen, hogy mire is van szüksége! Például: ha emésztőrendszerünk jól működik, azt az ételt fogjuk kívánni, amire a leginkább szükségünk van (szervezetünk felismeri és közölni tudja, milyen ásványi anyagból/nyomelemből/vitaminból van hiány odabent). Ugyanígy működik ez az érzéseinkkel is!
 



Biztosan hallotta már mindenki a „Hallgass az első megérzésedre!” jó tanácsot! Nos, ha az előzőekben leírtakra alapozunk, ez egy teljesen helytálló gondolat! Mindig az első gondolatunk/érzésünk lesz a helyes. Egyszerűen így működünk, így vagyunk összerakva. Tudjuk mi a számunkra fontos és jó! Az már egy másik dolog, hogy az a világ, amiben élünk, abszolút nem erre tanít minket. Sőt! Mikor 7 évesen beülünk az iskolapadba, gondolatainkat, logikánkat, érzéseinket egy fajta elfogadott sémára faragják. Véleményünk szerint ez nem feltétlenül jó! Természetesen kell, hogy kialakuljon egy alap kompetencia és intelligencia minden emberben. De ez nem attól fog ilyenre formálódni, hogy minden ember sajátos kreativitását a háttérbe szorítják!



Gyerekkorunkban sokat hallottuk a következő felszólításokat: „Nem szabad sírni!” , „Erősnek kell lenni!” , „Mindenkinél jobbnak kell lenni!” , „A legjobb tanulónak kell lenni!” …stb stb. Miért kell elnyomnunk gyermekünk vele született énjét és miért kell erőszakosan tökéletesnek és erősnek lennünk? Nem kell! Ha vannak érzelmeink, akkor igenis sírni kell,ha fáj ; ha szeretünk valakit, igenis gyengének és gyengédnek kell lennünk. Törekedhetünk a tökéletességre, de sose fogjuk elérni azt. Egy felnőtt számára is borzasztóan nehéz feladat megfelelni a főnöke, a családja, a párja, a gyereke, a barátai és a külvilág számára egyszerre! Akkor mindez milyen nehéz lehet egy gyermek számára, aki maga kis naiv természeténél fogva elhiszi, hogy igen : „Nekem minden tanár számára tökéletesen kell teljesítenem, hogy anya és apa büszke legyen rám!” 




Próbáljuk engedni embertársainknak, hogy érezzenek! Ez nem szégyen! Sajnos csak a mai világban „elítélendő”, ha valaki szeretettel teli és segítőkész. Nem kell átlagnak lennünk; ideje kitörni abból a kockából, amibe bezártak minket már réges-régen! Ne féljünk kimutatni érzéseinket embertársaink, környezetünk és az Univerzum iránt!

Sokan gondolhatják eme sorokat olvasva, hogy minek mutassam ki érzéseimet, ha úgysem kapom vissza?! A jó hír az, hogy mindig, mindent visszakapunk! Legyen jó vagy rossz. Ezt hívják karmának!





Mi a karma?


A karma ok-okozat, pontosabban az ok és okozat viszonya, kölcsönhatása, törvénye. Mint fogalom, szerepel az ősi hindu, taoista, buddhista tanításokban és szerepel a modern világszemléletek ismeretanyagában is. A karma törvénye szerint minden cselekedetünk egy annak megfelelő következménnyel jár, illetve minden, ami történik a világban, az maga egy következmény, vagyis valamilyen oknak az okozata. Tehát ha segítőkészek vagyunk másokkal, vissza fogjuk kapni. Nem akkor, nem abban a pillanatban, hanem valamikor később, amikor nekünk szükségünk lesz rá. Hiszen a kör egyszer csak bezárunk, és az energia újra visszajut hozzánk. A karma azonban nem azonos a sorssal, az eleve elrendeléssel és az újraszületés tanával. Ezek mindegyike önmagában más jelentéssel bír, bár az újraszületés tanának fontos része a karma. Egy dolgot még érdemes tudni! Mivel nem az adott pillanatban kapjuk vissza tetteinket, ezért ez az idők során ez általában hatványozódik. Érthetjük ezt pozitív illetve negatív példával is! 




Tehát összegezve: érdemes odafigyelnünk érzéseinkre, akárcsak a gondolatainkra. Emlékezzünk vissza mit is írtunk előzőekben –a gondolatoknak teremtő erejük van! Ugyanúgy, akárcsak az érzéseinknek! Az Univerzum mindent meghall, csak kérnünk kell! Ne felejtsünk el gondolatainkhoz érzelmeket párosítani és kitartó pozitivitás mellett bevonzhatjuk életünkbe áhított álmainkat!





Mást mutat a naptár, és mást érez a szív. A naptár időt mutat, a szív időtlenséget.
Csitáry-Hock Tamás
 

 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése