Főoldal

2014. október 28., kedd

Egészség V. - Szociális egészség



Szociális egészség


Más emberekkel való kapcsolataink kialakításának egészsége.


Szociális kapcsolataink kialakítására való képességünk majdnem, hogy velünk születik. Sőt! Már az anyaméhben elkezdődik, amikor is egy másik emberrel kell szinergiában élnünk, ő nem más, mint az Édesanyánk! Első körben rengeteget számít, hogyan viszonyul szülőanyánk hozzánk, mint születendő gyermekéhez, illetve a pocakban fejlődő babára is nagy hatással van, hogyan reagál az anyuka a külvilág ingereire. Születésünk után rengeteg új információt kell befogadnunk, minden új amivel csak találkozunk. Jönnek a rokonok, ismerősök, barátok, akik vadidegennek számítanak egy kis baba szemszögéből. Bár jellemünk, és genetikai állományunk sokban befolyásolja idegrendszerünket, mégis a szülők megfelelő nevelése elengedhetetlen, hogy később egészséges kapcsolatban állhassunk saját magunkkal és környezetünkkel egyaránt.




Első dolog, amit meg kell tanulnunk, már életünk első szakaszában is, az az ELFOGADÁS! Már az óvodában, iskolában szembesülnünk kell azzal, hogy minden ember más és más. Elsőre talán az ember kisgyermekként nem is érti miért viselkednek más gyerekek „furán” és miért reagálnak adott szituációkban teljesen másként. Pl.: két kislány labdázik az udvaron, egy kisfiú pedig elveszi tőlük a labdát; az egyik kislány sírni és toporzékolni kezd,a másik felemel egy másik labdát és tovább játszanak. Itt jön be a képbe, hogy szüleinknek mekkora felelősségük is van abban, hogyan fogunk egyes szituációkban reagálni. 




Folyamatos fejlődésünk során rengeteg probléma gördül utunkba, de mindig van egy ember, aki oly közel áll hozzánk. Őket hívjuk BARÁTOKNAK. A barátság borzasztóan fontos szerepet tölt be az emberek életében. Van valaki, akiben feltétel nélkül megbízunk, nem családtag, mégis a szívünkbe zárjuk valami miatt. Szocializálódásunk sokadik lépcsőfoka már ez az állapot. Kutatások szerint a gyermekkorban kialakuló barátságok a legtovább tartóak! Hisz egy kisgyermek még önzetlen, tiszta szívű és a negatív gondolkodás, a számítás, a rosszindulat még csíráiban sem lelhető fel benne. Későbbiekben már nem tudunk ilyen szoros kötelékeket kialakítani másokkal, emberi magatartásunkból kifolyólag. Ahogy felcseperedünk, megedz minket az élet. Egyre többen gondolkodnak negatívan, és kapcsolatteremtéseink is csak valamilyen cél elérése érdekében jönnek létre.
Ez nem azt jelenti, hogy felnőtt korban nem köttetnek barátságok; ez csak annyit tesz, sosem kerülnek olyan közel egymás szívéhez az emberek.



Felnőtt korunkra annyi szociális elvárásnak kell megfelelnünk, hogy sokszor már azt sem tudjuk követni hová is kapjuk a fejünket. Egészséges kapcsolatot kell ápolnunk családunkkal, barátainkkal, a főnökünkkel, a munkatársainkkal, gyerekeinkkel és a párunkkal. Sok ember esetében ez szinte kivitelezhetetlen. Egy fontos dolgot kell itt is megjegyeznünk, amire már oly sokszor kitértünk az előzőekben is: a HOZÁÁLLÁS!

Az élet treníroz minket, néha elég keményen. Megedződünk testileg, lelkileg, szellemileg is. Lelki mérgeinkről is beszéltünk már előző írásainkban, mégis van, ami mellett nem tudunk elsiklani most sem; egészséges szociális kapcsolatokat nem tudunk kialakítani, ha HARAGban élünk! Legyen szó ez saját magunk iránt generált haragról vagy mások felé kivetítettről, mind a kettőt el kell engedjük! Saját egészségünk érdekében! 



Olyan világot élünk, ahol bántani a másikat nem bűn, ahol megsérteni valakit akár még erély is lehet. Sokszor csalódunk ismeretlenekben, vagy akár ismerősökben, előfordul, hogy még családtagokban is. De mindenki emberből van! Ne felejtsük el, hogy SENKI SEM TÖKLETES! A tökéletességre csak törekedni lehet. A hibáink tesznek minket emberré. A kérdés már csak az, hogy milyen emberré?! Stresszes szituációkban két lehetőségünk van: 1. ragaszkodunk saját véleményünkhöz, és csökönyös módon, próbáljuk meggyőzni a másik felet, 2. vagy nyugodtan, higgadtan mérlegelve a másik fél gondolatmenetét összegzünk. Jegyezzük meg: MEGGYŐZNI SENKIT SEM SZABAD! Ha valaki nem hajlandó beismerni a hibáit, akkor sem fogja ezt megtenni, ha órákon keresztül bizonygatjuk, hogy nekünk van igazunk. Változni csakis maguk miatt fognak, amennyiben egyensúlyban élnek saját magukkal. Ez természetesen ránk is vonatkozik! A VÁLTOZÁS JÓ! A változás mindig jót hoz végső soron, csak ki kell várnunk! Amennyiben mi hibáztunk, tudnunk kell BOCSÁNATot kérni. Tudnunk kell felismerni saját hibáinkat, nem csak a másokét! Tisztában kell lennünk gyengeségeinkkel és erényeinkkel is. Itt ismét visszaköszön az ÖNISMERET! Minden belőlünk indul ki!



Az élet folyamatos fejlődés. Minden nap számít! Mindig reménnyel teli szívvel kell haladnunk az úton, és hinni, hogy rátalálunk a hasonló gondolkodású embertársainkra! Hisz a vonzás törvénye itt is érvényesül! Legyünk pozitívak és empatikus MINDENKIVEL és meglátjuk, hasonló erényekkel bíró emberek fognak körülvenni minket! Mert végső soron ez a cél; egy olyan környezet megteremtése saját magunk számára, ahol boldogan, egészségesen és mosolyogva élhetjük mindennapjainkat. Olyanná válsz, mint amit magadról gondolsz. Gondol azt, hogy egészséges kapcsolatokat ápolsz már emberekkel és tele lesz a „facebook ismerőseid” listája csodásabbnál csodásabb emberekkel! Ha úgy érzed haragban állsz a legtöbb emberrel, mindig jusson eszedbe: ha változtatni akarsz az életeden, ahhoz meg kell változtatnod a viselkedésedet! Sokszor észrevesszük másokon, hogy idegesítenek minket és rengeteg negatív tulajdonságuk miatt a falra tudnánk mászni. MINDEN EMBER TÜKRÖT TART ELÉNK! Bármennyire is hihetetlen és bosszantó -IGEN! Minden rossz, amit másokban látsz, BENNED VAN! Csak arra vár, hogy felismerd és elindulj a változás útján! … és akkor onnantól már nincs „visszaút”! De ne felejtsd el: a jó emberré válás hosszú folyamat! Kellemes változást!






Ha ma senki iránt nem érzel szeretetet, legalább ne is bánts senkit!

Stephen King