Főoldal

2014. szeptember 26., péntek

Masszázskultúrák áttekintése



Masszázstörténet:


A masszázsok kultúrája ősidőkre nyúlik vissza. Nem csak az emberek alkalmazzák ezt a fajta mozgatási technikát. Az állatok körében ösztönszerű cselekvések közé sorolható, pl: ha sérülést szenvednek, első dolgok a sérült terület nyalogatása.









Időszámításunk előtt kb 2700-ból már fellelhetők KÍNAI írásos emlékek az akkori masszázstechnikákról.  Kínában a mai napig nagy tiszteletnek örvend ez a tevékenységi ágazat, és nagy kultúrával rendelkezik.

Az ókori GÖRÖGországban egyrészt HIPOKRATÉSZ nevéhez fűződik a masszázstörténet. Ő ismerte fel az izomra ható tónus szerepét.

Az ókori RÓMÁban a masszőri feladatköröket a rabszolgák látták el. GALENUSZ (i.e.120-201) a fogások közül meg is örökített néhányat. Frissítésre, pihentetésre alkalmazták leginkább, de rájöttek arra is, hogy elősegíti a káros salakanyagok kivezetését a szervezetből. Róma bukása után azonban a testkultusz eltűnt, a masszázskultúra kis időre, de hanyatlásnak indult.

Az ARABOK már felismerték a masszázs hatásait és összekapcsolták hidroterápiával is. ( Ez AVICENNA nevéhez fűződik)

MÁTYÁS KIRÁLY udvarában már úgynevezett dögönyözők végezték a masszázsokat.








A mai napig csiszolódnak, fejlődnek a technikák, azonban egy dolog nem változik; az alap, ahonnan minden jelenlegi masszázst eredeztetünk. Ez nem más, mint a svéd masszázs.

Svéd masszázs

Henrik Ling (XIX. század ) svéd vívó mester nevéhez fűződik. Ő fogalmazta meg a masszázs alapelveit, összefoglalta majd leírta. Később HEAD felismerte, hogy az emberi test szelvényekre tagozódik. A bőr szelvények és a belső szervek között összefüggés van; egy-egy kilépő idegpár egy-egy gerincvelőhöz csatlakozik. Ezt tekinthetjük valamilyen szinten a gyógymasszázs alapjainak is.

Későbbiek során MCKENZIE felfedezte, hogy a szervek és az izomzat között is fellelhető összefüggés. Bizonyos belső szervek betegségei a bőrfelületen tüneteket váltanak ki, keringési zavart okozhatnak. Ha masszázzsal kezeljük a problémát, ez visszahat az adott szegmenthez tartozó szervre.







Mivel a masszázsok napjainkig folyamatosan fejlődnek, ezért két nagy részre csoportosíthatjuk ezeket:

-          a svéd masszázsra alapuló technikák

-          illetve a keleti gyógyászatban használt pontnyomásos technikák (pl. akupunktúra, akupresszúra, reflexológia stb. )


Az ezekkel foglalkozó szakembereknek mérhetetlen anatómiai tudásra és kézügyességre van szükségük. Megfelelő tudással a kezükben rendkívül sok problémára megoldást tudnak nyújtani.

Amire fontos még felhívni a figyelmet, azok a kontraindikációk. Érdemes előre tájékozódni telefonon, vagy személyesen ezekről az adott szakembernél.

"A tudományos kutatásoknak köszönhetjük a ráeszmélést: az emberi érintés teremtő és életben tartó szükségletünk, olyan, akár a lélegzetvétel."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése