Főoldal

2014. szeptember 30., kedd

A kozmetika története



 A kozmetika története


Ahogy Anakreón (ókor) is megfogalmazta: Az Istenek a nőknek fegyverül adták a szépséget.”

Maga a „kozmetika” szó egy ógörög igéből származik: kosméo; annyit tesz: díszíteni.
Már az ősemberek is alkalmazták, kultikus célokból tetoválták testüket, vagy testfestéseikkel az összetartozást akarták kifejezni a hasonló népcsoportokkal. A Lascaux-barlang ( Dél-Franciaország) barlangrajzai tesznek tanúbizonyságot az őskori nők arcfestéseiről. Ezek valószínűleg vas-oxidot tartalmazó vörösre festő anyagok lehettek. A férfiak arcára vitt vörös festékanyag  és állati vér arra szolgált, hogy megvédjék viselőjüket és félelmet keltsenek az ellenségben.






Az őskori kezdeményezések mégsem alapozták meg mélyen a kozmetika alapjait.  Kozmetikáról és szépségápolásról, a magasan fejlett szépségkultúrájáról híres ókori Egyiptom óta beszélhetünk. A sírokban talált leletekből, kenőcsös tégelyekből, fésűkből és a haj göndörítésére szolgáló csipeszekből arra következtetnek, hogy a szépségápolás fontos szerepet töltött be az egyiptomiak életében. Az egyik legrégibb szépségápolási útmutató Kleopátra idejéből származik, s megtalálhatók benne a nagy hírű uralkodónő szépségápolási receptjei. Az előkelő egyiptomi nő illatos olajjal kente haját, fehér és piros festékkel festette arcát, ajkát pirosította, kezén és lábán a körmöket pirosra festette vagy aranyozta. Szempilláját, szemhéját feketítette, hogy szemhasadéka nagyobbnak tűnjön, és így csábítóbb, hódítóbb legyen. Egy fapálcikát előbb rózsavízbe mártottak, majd fekete porba, és az így ráragadt festéket a pillaszőrre, majd a szemöldökre kenték. Gyógynövényeket használtak a száj tisztításához, de nem ismerték a szappant, mint mosakodószert.







Az ókori görög kultúra azt mondta, hogy csak az egészséges ember lehet igazán szép. Ennek megoldása pedig a testedzés, a tisztálkodás, és a masszírozás, melyek mindkét célt szolgálták. Bőrüket napvédő krémmel és olajokkal óvták a leégéstől, a hölgyek pedig arcuk fehérre festésével próbálták felkelteni a férfiak figyelmét. Ezzel meg teremtették a sápatag arcszín több száz éves divatját, melyet a rómaiak is átvettek.








Fontos volt a római ember számára a testápolás. Közismert, hogy Poppeia, Néró császár felesége például szamártejben fürdött. A római nők már paszta formában kenték fel a világos alapozót, és ők voltak az elsők, akik a haj szőkítésével is próbálkoztak, erre a célra akkor még a vizelet bizonyult a legjobb megoldásnak. Olajaik alapanyaga rózsa, pézsma, bazsalikom és citrus volt. Rómában már ismerték a szőrtelenítést is, amelyet nem a csak a nők, hanem a férfiak is preferáltak. Használtak borotvát és cukor szirupból készült meleg gyantát. Külföldről hozatták az illatanyagokat, germán rabszolganők hajából készített parókát viseltek.








A sötét középkor a testkultúrában is hanyatlást hozott, a kereszténység a test sanyargatását és nem a kényeztetését hirdette. A padlófűtéses római fürdőket hamar felváltotta a ritka és hideg vizes tisztálkodás. 

A reneszánsz időkben nyert a kozmetika ismét jelentőséget. Az 1500-as években folytatódott a sápadtság divatja, ami az arisztokrata nők kiváltsága volt. Púderekkel és hintőporokkal igyekezték arcukat minél fehérebbre varázsolni, kerülték a szabadban való tartózkodást és óvakodtak a napfénytől. Egyesek a krétafehér bőrükbe halványan a vékony kék ereket is belerajzolták, tovább hangsúlyozva ezzel bőrük átlátszó sápadtságát és nemesi származásukat, lásd a magyar „kékvérű” elnevezést. Bár a szépség előtérbe került, a fürdést még mindig hanyagolták. A  XV. Lajos idejében divatba jött óriási parókák elmaradhatatlan kelléke volt a fej vakarására szolgáló pálca. A fürdést illatszerekkel igyekeztek pótolni, nagy keletje lett a parfümöknek és az illatos olajoknak.






Ennek ellenére a barokk korban a tisztaságra való igény is megszületett, amit igazolnak azok a kifinomult, cizellált kozmetikai használati tárgyak is, melyeket a módosabb hölgyek és férfiak használtak.
A kozmetika fejlődéséhez tartozott a franciaországi illatszeripar, a parfüméria kialakulása is.







A XIX.-XX. század kozmetikája már az egészségvédő szépségápolás volt, amelynek elsőrendű célja lett a bőr védelmét szolgáló kozmetikumok gyártása.

Mai napig változik és fejlődik a kozmetikai ipar. 
Jelenleg két fő irányzatról beszélhetünk kozmetikai alapanyagok tekintetében: Natúr- és biokozmetikumok , illetve a high-tech vonal. 
Mindennapjaink női igényesek, nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaságra, és külsejük ápolására. Fontos szempont lett, a megfelelő haj és smink viselete. A rohamosan fejlődő hatóanyagok tárháza szinte kiapadhatatlan. Egymást érik a kémiailag, laboratóriumban előállított, szintetikus hatóanyagok  gyártásai.

De sose felejtsük el! A bőrünkben lezajló természetes folyamatokat, természetes, és bőrbarát anyagokkal stimulálni sokkal könnyebb és eredményesebb!










"A nők után a virágok a legszebb dolgok,
amelyeket Isten a világnak adott."



Christian Dior

2014. szeptember 26., péntek

Masszázskultúrák áttekintése



Masszázstörténet:


A masszázsok kultúrája ősidőkre nyúlik vissza. Nem csak az emberek alkalmazzák ezt a fajta mozgatási technikát. Az állatok körében ösztönszerű cselekvések közé sorolható, pl: ha sérülést szenvednek, első dolgok a sérült terület nyalogatása.









Időszámításunk előtt kb 2700-ból már fellelhetők KÍNAI írásos emlékek az akkori masszázstechnikákról.  Kínában a mai napig nagy tiszteletnek örvend ez a tevékenységi ágazat, és nagy kultúrával rendelkezik.

Az ókori GÖRÖGországban egyrészt HIPOKRATÉSZ nevéhez fűződik a masszázstörténet. Ő ismerte fel az izomra ható tónus szerepét.

Az ókori RÓMÁban a masszőri feladatköröket a rabszolgák látták el. GALENUSZ (i.e.120-201) a fogások közül meg is örökített néhányat. Frissítésre, pihentetésre alkalmazták leginkább, de rájöttek arra is, hogy elősegíti a káros salakanyagok kivezetését a szervezetből. Róma bukása után azonban a testkultusz eltűnt, a masszázskultúra kis időre, de hanyatlásnak indult.

Az ARABOK már felismerték a masszázs hatásait és összekapcsolták hidroterápiával is. ( Ez AVICENNA nevéhez fűződik)

MÁTYÁS KIRÁLY udvarában már úgynevezett dögönyözők végezték a masszázsokat.








A mai napig csiszolódnak, fejlődnek a technikák, azonban egy dolog nem változik; az alap, ahonnan minden jelenlegi masszázst eredeztetünk. Ez nem más, mint a svéd masszázs.

Svéd masszázs

Henrik Ling (XIX. század ) svéd vívó mester nevéhez fűződik. Ő fogalmazta meg a masszázs alapelveit, összefoglalta majd leírta. Később HEAD felismerte, hogy az emberi test szelvényekre tagozódik. A bőr szelvények és a belső szervek között összefüggés van; egy-egy kilépő idegpár egy-egy gerincvelőhöz csatlakozik. Ezt tekinthetjük valamilyen szinten a gyógymasszázs alapjainak is.

Későbbiek során MCKENZIE felfedezte, hogy a szervek és az izomzat között is fellelhető összefüggés. Bizonyos belső szervek betegségei a bőrfelületen tüneteket váltanak ki, keringési zavart okozhatnak. Ha masszázzsal kezeljük a problémát, ez visszahat az adott szegmenthez tartozó szervre.







Mivel a masszázsok napjainkig folyamatosan fejlődnek, ezért két nagy részre csoportosíthatjuk ezeket:

-          a svéd masszázsra alapuló technikák

-          illetve a keleti gyógyászatban használt pontnyomásos technikák (pl. akupunktúra, akupresszúra, reflexológia stb. )


Az ezekkel foglalkozó szakembereknek mérhetetlen anatómiai tudásra és kézügyességre van szükségük. Megfelelő tudással a kezükben rendkívül sok problémára megoldást tudnak nyújtani.

Amire fontos még felhívni a figyelmet, azok a kontraindikációk. Érdemes előre tájékozódni telefonon, vagy személyesen ezekről az adott szakembernél.

"A tudományos kutatásoknak köszönhetjük a ráeszmélést: az emberi érintés teremtő és életben tartó szükségletünk, olyan, akár a lélegzetvétel."

2014. szeptember 23., kedd

Mi a holisztika?









Mi a holisztika?


A megnevezés a görög HOLOS szóból ered, melynek jelentése teljes, egész.  A holisztikus szemlélet az embert egy egésznek tekinti, így az ember megközelítése nem tünet centrikusan, hanem az egység egyfajta megbomlásaként jelenik meg. A terápiák sem tünet centrikusak, hanem sokkal inkább az egységbe való visszavezetés vagy visszasegítés lehetőségei. Az indiai ayurvedikus gyógyászatban már sok-sok évvel ezelőtt alkalmazták a holisztikus szemléletet. A holisztika abban a meggyőződésben gyökerezik, hogy a világegyetem egy olyan egész, amelyben minden mindennel összefügg. A holisztika nem szedi részeire a világot, nem egyszerűsíti le a helyzeteket szétdarabolással, nem a részleteken keresztül közelít a valósághoz, hanem azt a maga teljességében, osztatlanságában próbálja "megfogni". Mindezek mellett az ember és a természet alkotta egység harmóniája is fontos alaptézisként jelenik meg.


A holisztikus egészség filozófiája szerint fontos:

-           A nem ártás elve. Tehát a minél szelídebb és emberközpontú terápiák használata;
-          A természet erőinek mozgósítása és felhasználása;
-          A diszharmóniák valódi okainak megkeresése, és a tüneti kezelések helyett újra egységbe, harmonikus állapotba emelés;
-          A holisztikus szakembereknek oda kell figyelniük az egészségtudatosságra, és legjobb tudásuk szerint ezeket az információkat továbbadni pácienseik, vendégeik számára;
-          Az egészségtudatos életszemlélet és életvitel megvalósítása, akár példaként is szolgálhat mások számára;
-          A legfontosabb szempontot a PREVENCIÓRA fekteti!



A mai, modern világban csak a gondolatait és döntéseit tudatosan alakító ember lehet lelkileg és testileg is egészséges. Reggeltől,attól a pillanattól kezdve,hogy este elalvás előtt lehunyjuk a szemünket, döntéseink százait kell meghozzuk. Minden információ,ami végigfut nap ,mint nap az agyunkon befolyásolni képes a gondolkodásunkat és rettentően leterheli a szervezetünket. Ekkora áradatban könnyen el lehet veszíteni az egyensúlyt a lényeges és lényegtelen dolgok között, az egészség és a betegség között.

Legfontosabb dolgunk az lenne,hogy magunkra, saját szervezetünkre kellőképpen odafigyeljünk. Ehelyett egész nap rohanunk, szétdarabolódunk a munka, a család, a barátok és az egyéb elintézendő dolgaink között. Elfelejtünk megállni egy pillanatra. Megállni és szétnézni, s feltenni a legfontosabb kérdést magunknak : „jól vagyok?”


Hogy mit tehetünk?

Egyszerűen próbáljunk meg figyelni! Odafigyelni Magunkra, Másokra,és minden egyes tettünkre. Legsürgősebb feladataink közé tartozik a rossz szokásaink kiirtása, valamint a „stressz mentes” környezet megteremtése. Helytelenül eszünk, iszunk, alszunk, lélegzünk, dolgozunk, pihenünk, szórakozunk, ruházkodunk és lakunk. Elsősorban a mindennapi tevékenységeink egészséges változtatása lenne a legfontosabb.

Első lépésként változtassunk gondolkodásunkon. A negatív kijelentéseinket váltsa fel pozitív, próbáljunk megértőbbek, empatikusabbak lenni embertársainkkal szemben. Próbáljunk arra figyelni, amink VAN,és ne arra összpontosítsunk, ami NINCS


Ha tudom, mit gondolsz, tudom, ki vagy, mert a gondolataid határoznak meg. Gondolataink megváltoztatásával meg tudjuk változtatni az életünket.”  /Dale Carnegie/





(A cikk Tuba Rózsa és a Biogenic Health Academy jegyzetei alapján készült.)

2014. szeptember 21., vasárnap

Start!






Kedves Ismerőseink,Barátaink,Vendégeink, Látogatók!

Mint látjátok, egy új közösség alakításába kezdünk egymással karöltve!
Szeretnénk minél több információval szolgálni az EGÉSZséggel kapcsolatban, legyen szó táplálkozásról, betegségekről, kezelésekről , gyógyászatról, biokozmetikáról.

Célunk ,hogy minél teljesebb képet tudjunk adni az embereknek az egészségtudatosságról.
Hiszünk abban,hogy segítségünkkel lépésről lépésre mindenki a saját kezébe tudja venni élete irányítását.

Posztjaink leendő témaköreiből szemezve a teljesség igénye nélkül:
- Mi a holisztika?
- Táplálkozástudomány alapjai,elmélyülés ételeinkben
- Keleti gyógyászat
- Masszázs technikák
- Bio- és natúrkozmetika
- Reflexzónák
- Kristályterápiák
- Hogyan táplálkozzunk egészségesen
- Süssünk , főzzünk! (receptgyűjtemény)
- Mágneses terápiák
... és még sok más érdekes témával,videóval, cikkel várunk minden oldalra látogatót!

Párhuzamosan vezetünk egy facebook oldalt is,amit like-olhattok,és követhetitek minden megmozdulásunkat! ( https://www.facebook.com/pages/Teljess%C3%A9gben-az-EG%C3%89SZs%C3%A9g/732475683456255?fref=ts )

Jövőhéttől indul az információáradat!

Felkészültetek ??? :)

Rólunk bővebben










Bakos Brigittának hívnak és jelenleg holisztikus kozmetikusként dolgozom Budapesten. 

Szakmám 3 évvel ezelőtt kezdődött,amikor elvégeztem az Attractiv Szépség Akadémia képzését. Édesanyám által már elég korán körvonalazódott előttem, mi is lehet valójában az EGÉSZség. Bár az alapképzésem eléggé szerteágazó volt (frissítő masszázsok, wellness masszázsok, 3D műszempilla hosszabbítás,tetoválás,fülbelövés,sminkelés stb.) engem mégis a holisztika vonzott. Sokkal hatékonyabbnak találtam,ha magát az embert egy egészként kezelem,és nem csak a bőrön fellelhető tünetekre hívom fel a figyelmet. Ezért tanulmányaimat e téma köré csoportosítottam. Elmerültem a személyre szabott táplálkozás/diéta megállapításának világában ,és elkezdtem kutatni az általam legtisztábbnak gondolt kozmetikai alapanyagok után.
 
A szakmai szépsége,hogy a tudás kiapadhatatlan. Ezért az alap kozmetikai kezelések mellett az egészségtudatosságra és táplálkozásra hívom fel vendégeim figyelmét.  
 A folyamatos képzést kötelességemnek tartom,ezért havi rendszerességgel látogatom az orvosi előadásokat , és folyamatosan frissítem a tudástáram az éppen aktuális hatóanyagokról és kezelési javaslatokról.