Főoldal

2015. január 23., péntek

Vitaminok 1. - Zsírban oldódó vitaminok



Vitaminok élettani hatásai


A vitaminok tápanyagaink létfontosságú elemei, ezzel ellentétben szervezetünkben csak kis mennyiségben találhatóak meg. Szervezetünkben lejátszódó biokémiai folyamtok zavartalanságához nélkülözhetetlenek. Biokatalizátoroknak is hívják őket, gyakran koenzimek és más enzimmolekulák szerves alkotó részei. Amennyiben mennyiségük a szervezetben a normálistól eltér, zavar áll be és betegségek alakulhatnak ki.
Ha a szervezetünkben vitaminhiány tapasztalható avitaminózisról beszélhetünk. Ilyen betegségek pl: farkasvakság, angolkór, pellagra. Sajnos étkezésünk közel sem a legmegfelelőbb, ezért hazánkban az átlagemberek szervezetébe jóval kevesebb vitamin jut, mint amennyinek kellene!
Ha szervezetünkben kevés a vitamin kerül hipovitaminózisról beszélünk. Legfőképp bőrünk érzékeny a vitaminhiányra.
Amennyiben vitamin többlet van szervezetünkben, akkor hipervitaminózisról beszélünk. Főleg az A és a D-vitamin esetében tapasztalhatunk effajta túladagolást.
A vitaminokat főleg növények állítják elő, majd szervezetünkbe bekerülve válnak számunkra hatásossá. Ezek a növények által termelt vitaminok a provitaminok.
A vitaminok általában érzékenyek a fényre, hőre és vegyi anyagokra egyaránt, ilyenkor biológiai aktivitásukat elveszíthetik.
Léteznek bizonyos vegyületek, amelyek hasonlítanak a vitaminokra, gyakran megszüntetik a vitaminok hatását a szervezetben. Ezeket a vegyületeket nevezzük antivitaminoknak.

A vitaminok két nagy csoportját különböztethetjük meg:
-          zsírban oldódó vitaminok: A-D-E-F-K-Q-vitaminok
-          vízben oldódó vitaminok: B-C-H-P-U-vitaminok





Zsírban oldódó vitaminok


A-vitamin – AXEROFTOL

Sárga színű, olajszerű, ultraibolya fényben zöldesen fluoreszkáló anyag. Hőre nem, de oxidációs folyamatokra érzékeny. Provitaminja a béta-karotin, amelyből karotináz enzim hatására A-vitaminná alakul. Az A-vitamin az E-vitaminnal együtt fejti ki legjobban a hatását!

Miben található A-vitamin?
-          legfőképp állati eredetű élelmiszerekben
-          tojássárgája
-          máj
-          tejtermékek
-          olajos halak
-          főleg zöld és sárga színű zöldségek
-          béta-karotin: főleg sárgarépa


Élettani szerepe:

A sejtek, különösen a hámsejtek fenntartását és normális növekedését biztosítja, védi azokat a kiszáradástól. A látás biokémiájában kifejtett aktivitása a látóbíbor képzésében nyilvánul meg, illetve befolyásolja a glikogén felépítést is. Elősegíti a hámképzést. Hat a pajzsmirigy működésére is! Gyorsítja a sebgyógyulási folyamatokat is.


Hiánytünetei:

-          szürkületi vakság vagy farkasvakság
-          általános anyagcsere zavarok
-          a hám anyagcsere zavara kapcsán a bőr kiszárad és elszarusodik, megvastagszik, a szőrzet kihullhat, a köröm töredezhet
-          csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség
-          a sárgatest képzésben zavar áll be


Túladagolásának következményei:

Amennyiben a szervezet nem tudja a felvett karotin mennyiséget A-vitaminná alakítani, akkor a bőrben felhalmozódva a bőrt narancssárga színűre festi! Ezt a folyamatot karotinémiának nevezzük.



D-vitamin – KALCIFEROL

Kissé sárgás színű, inkább színtelen, hőálló, olajszerű folyadék. Uv sugárzásra rettentően érzékeny anyag.
D2-vitamin az ergokalciferol, ezeket az élesztőgombák szintetizálják.
D3- vitamin a kolekalciferol, ezen vitaminom az emberi bőrben és néhány állat bőrében találhatók meg.
Mind a kettő provitamin UV hatására alakul vitaminná, azonban a túl erős UV hatására mérgező vegyületté alakulva toxiszterinné alakulhat.


Miben található D-vitamin?

-          tejtermékek
-          szardínia
-          tonhal
-          lazac
-          tojás
-          máj
-          bőrünkben is képződik napfény hatására, kis mennyiségben a szemen keresztül is


Élettani szerepe:

A csontok, porcok és fogak fejlődésében elengedhetetlen, a szervezet kalcium és foszforforgalmának szabályozását végzi. Fokozza a kalcium felszívódását a belekben! Biztosítja az állandó ATP- szintet (energiaszint) a vérben, a májban és az izmokban is. A belső elválasztású mirigyekre is hat, pontosabban a pajzsmirigyre, a mellékpajzsmirigyre (alapanyagcsere szabályozása), és a nemi mirigyekre is! Ezek mellett befolyásolja a kén beépülését a szöveteinkbe.


Hiánytünetei:

-          fiatal szervezetben a csontrendszer felépülését teszi problémássá. (a belekből kevesebb kalcium szívódik fel és ezáltal a vér kalcium szintje is csökken, ennek következtében a mellékpajzsmirigy parathormonja a csontokból kiépítve mozgósítja a kalcium szint állandósságát. Így ritkulnak meg a csontok) à angol-kór
-          a vér kalcium szintjének csökkenése miatt izom görcsök léphetnek fel
-          alapanyagcsere zavar, mert csökken az ATP szint a vérben, májban, izmokban
-          a kén beépülését is zavarja a D-vitamin hiánya, ezért a keratinképzés folyamata is hiányt szenved, tehát bőr, haj, és köröm problémákat is okoz


Túladagolása:

Ha szervezetünkben D-vitamin többlet alakul ki, fokozódik a csontokban a mészlerakódás, így a csontok törékennyé válhatnak! A mészsók nem csak a csontokon rakódhatnak le, hanem a vérerek falán és az izomsejtekben is, így a szervezet elmeszesedhet!




E-vitamin - TOKOFEROL

Zsíroldó szerekben jól oldódó halványsárga olaj. Hővel, lúgokkal és savakkal szemben rendkívül ellenálló. Könnyen oxidálódik, eközben megvédi más anyagok oxidációját! Ezért hívjuk antioxidánsanak vagy avasodás gátlónak!


Miben található E-vitamin?

-          növényi olajok (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj)
-          búzacsíra és egyéb gabona csírák
-          zöld növények
-          általánosságban hús, máj, tojás


Élettani szerepe:

Emlősöknél elősegíteni a terhesség kihordását. Segít a kötőszövetek fejlődésében és segít megakadályozni azok degeneratív elváltozásait. Hatással van továbbá az izmokra és az idegrendszerre is! Fokozza az A-vitamin hatását a szervezetben! Csökkenti az A-vitamin oxidációs folyamatait, és gátolja mindenhol a gyors oxidációt. A máj A-vitamin tartalékát növeli, és élesíti a látást is. Növeli a köztiagy és a hipofízis (agyalapi mirigy) vérellátását.
Hiánytünete és túladagolása nem ismert!




F-vitamin – ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK CSOPORTJA

Az F-vitamin nem egy egységes vegyület, hanem a linol sav, linolén sav és az arahidonsav keveréke! Ezek oxidációra és fényre érzékeny vegyületek!


Miben található F-vitamin?

-          növényi olajak
-          gabona magvak
-          szójabab
-          mandula
-          mogyoró
-          búzacsíra
-          avokádó
-          napraforgó


Élettani szerepe:

Szervezetünk foszfolipidjeinek szintézisében vesz részt, ezáltal a sejtek struktúrájának kialakításában vesz részt! Enzimrendszerünk alkotó része. Hatással van a növekedésre és a bőr normál működésére is!


Hiánytünete:

-          hajhullás
-          bőr kiszáradása
-          bőr alatti ödémák kialakulása
-          ekcémához hasonló tünetek
-          haj és köröm töredezés
-          fejbőr korpásodása

Túladagolása nem ismert!



K-vitamin – FILLOKINON

A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadionnak neveznek. Elengedhetetlen a véralvadás folyamatához, és az alvadási faktorok képzéséhez!


Miben található K-vitamin?

-          zöld leveles zöldség- és főzelékfélék
-          káposzta
-          brokkoli
-          paraj
-          tejtermékek
-          máj


Élettani szerepe:

A véralvadáshoz elengedhetetlen vitamin!


Hiánytünete:

Véralvadási problémák, vérzékenység, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok.

Túladagolása nem ismert!




UBIKINONOK

Ezek az anyagok a szöveti légzést segítik elő! A mitokondriumokban (sejtszintű energia előállítás) találhatók nagy mennyiségben. Fontos szerepet játszanak a szervezet méregtelenítésében és antioxidáns hatásúak!


Fontos megemlíteni a Q10 koenzimet, melynek élettani hatásai:

-           javítja a bőrlégzést
-          az öregedési folyamatokat késlelteti
-          közömbösíti a szabadgyököket és védi a sejthártyát a károsodásoktól
-          szív és érrendszert támogatja


Miben található Q10 koenzim?

-          hal, főleg szardínia
-          szárnyas húsok
-          olívaolaj
-          szójabab
-          olajos magvak
-          spenót
-          brokkoli
-          élesztő
-          tőkehal

Fontos, hogy a Q10 koenzimet a szervezet saját maga is elő tudja állítani!








 „Szilárd meggyőződésem, hogy ha az összes jelenleg használatos gyógyszert a tenger fenekére süllyesztenénk, a legjobbat tennénk az emberiségnek- és a legrosszabbat a halaknak!”
Oliver Wendell Holmes



 (A cikk Tuba Rózsa jegyzeteinek felhasználásával készült)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése