Vitaminok élettani
hatásai
Egy kis ismétlésképp nézzük át, mit is írtunk eddig
általánosságban a vitaminokról?
A vitaminok tápanyagaink létfontosságú elemei, ezzel
ellentétben szervezetünkben csak kis mennyiségben találhatóak meg.
Szervezetünkben lejátszódó biokémiai folyamtok zavartalanságához
nélkülözhetetlenek. Biokatalizátoroknak
is hívják őket, gyakran koenzimek és más enzimmolekulák szerves alkotó részei.
Amennyiben mennyiségük a szervezetben a normálistól eltér, zavar áll be és
betegségek alakulhatnak ki.
Ha a szervezetünkben vitaminhiány
tapasztalható avitaminózisról
beszélhetünk. Ilyen betegségek pl: farkasvakság, angolkór, pellagra. Sajnos
étkezésünk közel sem a legmegfelelőbb, ezért hazánkban az átlagemberek
szervezetébe jóval kevesebb vitamin jut, mint amennyinek kellene!
Ha szervezetünkben kevés
a vitamin kerül hipovitaminózisról
beszélünk. Legfőképp bőrünk érzékeny a vitaminhiányra.
Amennyiben vitamin
többlet van szervezetünkben, akkor hipervitaminózisról
beszélünk. Főleg az A és a D-vitamin esetében tapasztalhatunk effajta
túladagolást.
A vitaminokat főleg növények állítják elő, majd
szervezetünkbe bekerülve válnak számunkra hatásossá. Ezek a növények által
termelt vitaminok a provitaminok.
A vitaminok általában érzékenyek a fényre, hőre és vegyi
anyagokra egyaránt, ilyenkor biológiai aktivitásukat elveszíthetik.
Léteznek bizonyos vegyületek, amelyek hasonlítanak a
vitaminokra, gyakran megszüntetik a vitaminok hatását a szervezetben. Ezeket a
vegyületeket nevezzük antivitaminoknak.
A vitaminok két nagy
csoportját különböztethetjük meg:
-
zsírban
oldódó vitaminok: A-D-E-F-K-Q-vitaminok
-
vízben
oldódó vitaminok: B-C-H-P-U-vitaminok
A vízben oldódó
vitaminok
B1-vitamin – TIAMIN
Bázikus, színtelen, kristályos vegyület, ami savas oldatban
állandó, lúgos oldatban gyorsan bomlik. Levegőn nem oxidálódik, de oxidáló
szerek hatására igen, ekkor biológiai hatását elveszti. Oxidációja során sárga
színűvé változik.
Miben található
B1-vitamin?
-
gabonafélék héja
-
élesztő
-
teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékek
-
hüvelyesek
-
dió
-
mogyorófélék
-
sertéshús
-
máj
Élettani szerepe:
Szervezetünk anyagcseréjében játszik fontos szerepet, mint
koenzim, egyes enzimek aktiválójaként. (fehérje zsír és szénhidrát anyagcsere).
Segíti a belekben élő baktériumok működését, amelyek a szervezet számára
vitaminokat termelnek! Továbbá segít az idegrendszer működésében is.
Hiánytünetei:
-
anyagcsere zavarok a zsír, szénhidrát és fehérje
anyagcserében
-
idegrendszer és izomzat károsodása kapcsán
izomgyengeséget és mozgászavarokat is okozhat
-
fejfájás, fáradékonyság
-
szívizom károsodás
-
idegrendszeri tünetként az érzékelés kiesése
-
étvágytalanság
-
levertség
-
beri-beri betegség (környéki idegrendszer
gyulladása)
Túladagolása nem ismert!
B2-vitamin – RIBOFLAVIN
Fény hatására elbomló, sárgás vegyület. hőálló és az
oxidációs folyamatoknak is ellenálló!
Miben található
B2-vitamin?
-
tejtermékek
-
zöldségek
-
hús
-
máj
-
vese
-
tojás
-
gabonafélék
Élettani hatása:
A szervezetünk oxidációs és redukciós folyamataiban játszik
szerepet. Befolyásolja a növekedést és a fejlődést is, valamint a bőr épségéért
felelős. Jó hatással van a látásra! A szervezetben betöltött szerepe sokrétű,
főleg az aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak lebontásában, ezen
kívül a szöveti légzésben és a méregtelenítésben töltenek be fontos szerepet.
Az emberi bélflóra is termel B2-vitamint!
Hiánytünetei:
-
gyulladásos folyamatok arcon és szájzugban,
orrnyílásnál és szem környéken
-
szaruhártya gyulladás
-
a szem fényérzékenysége
-
gyerekeknél csökkenti a súlygyarapodás és a
növekedést
-
bőr megvastagodása, amitől durva tapintásúvá
válik
-
hajhullás
-
körömgyulladás
Túladagolása nem ismert!
B3-vitamin – NIKOTIN SAV
Kristályos anyag, ami színtelen és fizikai illetne kémiai
hatásokkal szemben ellenálló.
Miben van B3-vitamin?
-
hús
-
máj
-
vese
-
hal
-
tojás
-
élesztő
-
szárazhüvelyesek
-
zöldségfélék
-
barna kenyér
Élettani szerepe:
A szervezetünkben lejátszódó biológiai oxidációban
nélkülözhetetlen. Szerepet játszanak a fehérje és a zsírsavszintézisben is! Szintén
képes a szervezetben képződni, a triptofán nevű aminosavból. Segíti az
idegrendszer működését, elősegíti a nyugodt alvást, javítja a hangulatot. A
maximális krómfelvételhez szükséges.
Hiánytünete:
-
Pellagra – súlyos tünetei a bőrgyulladás,
hasmenés, idegrendszeri zavarok
-
gyulladűsok esetében a bőr duzzadt és megvastagszik,
majd térképszerűen barnás folttá válik
-
a hasmenést később szájnyálkahártya gyulladás, a
nyelv és a belek gyulladása követi
-
következményképpen fogyás
-
idegrendszeri zavarok miatt a viselkedésben
elmezavarszerű megnyilvánulások követhetik
Túladagolása nem ismert!
B4-vitamin – FOLSAV
Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni.
Miben található B5-
vitamin?
-
sötét zöld, leveles zöldségek pl paraj
-
gyümölcsök
-
élesztő
Élettani szerepe:
Hiánytünetei:
-
vérsejtszám
csökkenés
-
vérképben
abnormálisan nagy vörösvérsejtek
-
nyelvgyulladás
-
gyomos- és
bélrendszeri tünetek
-
gyerekkorban
fejlődési rendellenesség
Túladagolása nem ismert!
B5-vitamin – PANTOTÉNSAV
Könnyen bomló, világos barna színű, erősen higroszkópos anyag. Provitaminja a panthenol!
Miben található B5-vitamin?
-
máj
-
búzakorpa
-
pisztráng
-
napraforgó
-
sajt
-
diófélék
-
teljes
kiőrlésű gabona
A KoenzimA alkotórésze, amely nélkül nem megy végbe a szervezetben a szénhidrát és a zsírsavszintézis és lebontása. Részt vesz a szteroidok és az acetil-kolin szintézisében. Fokozza a szervezet ellenálló képességét!
Hiánytünetei:
-
allergiás
panaszok
-
bőrgyulladás
-
emésztési
zavarok
-
fáradékonyság
-
nyugtalanság
Túladagolása nem ismert!
B6-vitamin – PIRIDOXIN
Hőálló, kristályos vegyület, amely vízben és alkoholban is jól oldódik!
Miben található B6-vitamin?
-
máj
-
hús
-
borsó
-
tejtermék
-
uborka
-
tőkehal
-
banán
-
pulykahús
-
spenót
Élettani szerepe:
Kiemelkedő szerepet játszik a szervezet fehérje és aminosav anyagcseréjében, és a szénhidrát anyagcserében is!
Hiánytünetei:
-
növekedés
csökkenés
-
vérszegénység
-
bőrgyulladás
-
epilepsziás
görcshöz hasonló idegrendszeri tünetek
Túladagolása:
-
idegkárosodás
-
végtaggyengeség
B8-vitamin
Kolin néven ismertebb ez a vízben oldódó vitamin, mely a lecitin egyik alkotó eleme.
Miben található B8-vitamin?
-
lecitin
-
máj
-
tejtermék
-
tojás
Élettani szerepe:
Leginkább a zsír-anyagcserében szerepet játszó vitamin. Gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakra, a sejtek számára felhasználhatóvá teszi azt. Fontos feladata van az idegsejtek közötti "kommunikációban", ezáltal befolyásolva a koncentrációt és memóriát is.
Hiánytünetei:
-
szellemi
teljesítőképesség romlásához vezet
-
érelmeszesedés
-
anyagcsere-zavarok
Túladagolása nem ismert!
B9-vitamin – INOZIT
A szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból, hétköznapi nevén szőlőcukorból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az agy és az agyfolyadék (mintegy négyszer akkora mennyiségben, mint a vér), innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az élelmiszerekből a fitáz nevű enzim segítségével szabadítható fel a megfelelő mennyiségű inozitol. Erre azonban csak egészséges emésztőrendszer képes.
Miben van B9-vitamin?
-
élesztő
Élettani hatása:
Hiányában
működésképtelen lenne az agy, a máj, a vese, a toboz-, és a pajzsmirigy, a
köztiagy és a vérlemezkék. Részt vesz a zsíranyagcserében, zsírbontó.Közreműködik
az idegsejtek közötti idegingerületek továbbításában. Az agysejtek táplálásában
fontos szerepet játszik. Nyugtató hatású, egyesek szerint kiváló altatószer,
megszabadít a szorongástól és a feszültségtől. Szükséges az érelmeszesedés
megakadályozásához, az érrendszer egészségének fenntartásához. A haj
növekedésében is szerepet játszik. Csökkentheti a magas vérnyomást. A kolinnal
(másik B-komplex tag) együtt csökkenti a koleszterinszintet.
Hiánytünetei:
-
Ekcéma
-
Hajhullás
-
Vérkeringési
problémák
-
Szorongás
-
Alvászavar
-
Fáradékonyság
-
Koncentrációs
problémák
-
Székrekedés
-
Szempanaszok
-
Zsírmáj (máj
zsíros elfajulása)
-
Érelmeszesedés
-
Ideggyengeség
-
Anyagcserezavarok
-
Szellemi
teljesítmény romlása
-
Csökkent
fizikai teljesítőképesség
Túladagolása
nem ismert!
B12-vitamin – CIANO-KOBALAMIN
Vízben oldódó vörös por, jelentős mennyiségű kobaltot tartalmaz! Szerkezete hasonló a klorofil és a vörös vérsejt szerkezetéhez!
Miben található B12-vitamin?
-
máj
-
halikra
-
tej
-
méhpempő
Élettani szerepe:
Segíti a vérképzést és a nukleinsav szintézist. Érdekessége, hogy növényi eredetű élelmiszereinkben nem, csak állati eredetűekben található meg, és hogy a gyomor-bélrendszerből történő felszívódásához egy belső, úgynevezett intrinzik faktorra is szükség van. Így akár megfelelő B12-vitamin felvétele mellett is lehetünk vitaminhiányos állapotban - a belső faktor hiánya miatt.
Különösen érdekes az is, hogy a szervezetünkben, egészen pontosan a vastagbélben élő baktériumok ezt a vitamint is képesek előállítani, de mivel a vastagbélből már nem szívódik fel tápanyag, sajnos ezt a mennyiséget nem tudjuk hasznosítani.
Hiánytünetei:
-
vérszegénység
-
betegség
esetén sejtmagot tartalmazó fehérvérsejtek kerülhetnek a vérbe
-
fehérvérsejt
és vérlemezke szám csökkenés
Túladagolása nem ismert!
C-vitamin – ASZKORBINSAV
Fehér, kristályos vegyület, vízben jól oldódik. Hőérzékeny, redukálószer.
Miben található C-vitamin?
-
csipkebogyó
-
paprika
-
citrusfélék
-
fekete retek
-
torma
-
főzelékfélék
Élettani szerepe:
Fontos szerepet tölt be a sejtlégzésben, méregtelenítő és gyökfogó hatású! Elősegíti a kollagén képződést. Befolyásolja a mellékvese hormontermelését. Javítja a szervezet ellenálló képességét! Szerepet játszik a vérképzésben is!
Hiánytünetei:
-
skorbut azaz
fogágy gyulladás
-
kapillárisok
falának sérüléseiből származó vérzések
-
szívműködés
zavarai
-
ellenálló
képesség csökkenése a kórokozókkal szemben
Túladagolása nem ismert!
H-vitamin – BIOTIN
Miben található H-vitamin?
-
iszap
-
lápföldek
-
tej
-
burgonya
-
élesztő
A B
vitaminokhoz hasonlóan a zsírok, fehérjék és a szénhidrátok lebontási
folyamatában játszanak fontos szerepet, amiből így sejtjeink energiát nyernek. Olyan
zsírsavak előállításában segít, melyek nélkülözhetetlenek a bőr, az idegek, és
a szőrzet épségének biztosításában. A szervezet anyagcsere folyamataiban
játszik még szerepet. A sejtek inzulinérzékenységét növeli, ezért cukorbetegek
számára, természetesen orvosi felügyelet mellett javallt használata, igen
előnyös lehet számukra. A cukorbetegségkor fellépő idegkárosodás ellen is
védelmet biztosít. A Biotin különösen nagy mennyiségben csökkenti a
vércukorszintet, ami alkalmazása szintén orvosi felügyelet mellett
alkalmazandó, kizárólag. Enyhíti az izomfájdalmakat. Hozzájárul az ekcéma, a
bőrgyulladás gyógyításához, segíthet emellett a testsúlycsökkentésben.
Hiánytünete:
-
bőrgyulladás
-
hajhullás
Túladagolása
nem ismert!
P-vitamin - RUTIN
A bioflavinok tagja.
Miben található P-vitamin?
-
paprika
-
csipkebogyó
-
kék szilva
-
narancshéj
Szabályozza az érfalak áteresztő képességét a kapilláris erekben. Csökkenti a gyulladásokat és az allergiás tüneteket. Természetes antioxidáns.
Hiánytünetei:
-
ödémák
-
bevérzések
Túladagolása nem ismert!
U-vitamin
Az U-vitamin vagy metil-metionin valójában nem vitamin, a metioninsavak családjába tartozik, ám mivel felfedezésekor az U-vitamin nevet adták neki, ezért ez a név rajta maradt.
Miben található U-vitamin?
-
fejes
káposzta
-
tej
-
paradicsom
-
retek
-
spárga
-
petrezselyem
-
banán
-
csalánlevél
Élettani szerepe:
Megakadályozza a szervezetben a fekély kialakulását a nyombélben és a gyomorban! Bőrre gyakorolt hatása hámképző. A cukorbetegség tüneteit enyhíti. Segíti, erősíti az immunrendszert. Fokozott beviteli mennyiség esetén gyengíti az alkohol- és a kábítószerfüggést. A szervezet méregtelenítő funkcióit erősíti.
Hiánytünetei és túladagolása nem ismert!
A rák és minden egyéb, jellemzően hosszabb idő alatt kialakuló betegség elleni harc legjobb módszere a megelőzés.
David B. Agus
(A bejegyzés Tuba Rózsa jegyzetei alapján készült)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése