Főoldal

2015. március 6., péntek

Candida



Candida, azaz a bélrendszerünkben megtelepedett élesztőgombák





A Candida albicans a széles körben elterjedt „Candida” sarjadzógombák osztályának a leggyakoribb faja. Normál körülmények között is megtalálható a szervezetünkben, a bél baktériumflórájának kontrollja alatt áll. A bél hasznos baktériumflórája (amely immunrendszerünk részét is képezi) szabályozza a bélben letelepedett gombák szaporodását, de ha az károsodást szenved, vagy megsemmisül, akkor a bélben lévő élesztőgomba elszaporodik, elözönli a szervezetet (száj,garat, illetve a nemi szervek nyálkahártyája). Normális esetben ezek a jótékony baktériumokkal együtt az említett szervek normál flóráját alkotják, amely elengedhetetlenül szükséges az adott szervrendszer kifogástalan működéséhez. 




Naponta találkozunk gombákkal, mégsem betegedik meg minden ember szervezete. Vajon miért?

A válasz viszonylag egyszerű! Hiába van mindannyiunk teste ugyanúgy felépítve, mégis máshogy működik odabent minden! Mindenkinek máshogy működik a hormonrendszere, az idegrendszere, és máshogy reagál immunrendszerünk.


Nézzük meg mégis kicsit pontosabban, hogy kik lehetnek veszélyeztetett helyzetben:



-          lisztérzékenyek, vagy más ételre allergiás személyek,

-          immunrendszer gyengesége,

-          táplálkozási elégtelenség,

-          antibiotikumok gyakori szedése,

-          stressz, feszültség,

-          fogamzásgátlók, hormonkészítmények és szteroidok szedése,

-          cukorbetegek,

-          szénhidrátban (édesség) dús táplálkozás

-          és még sok más tényező (még a terhesség és a havi ciklus alatt történő hormonszint-ingadozás is) játszik szerepet abban, hogy a gombák ellepjék testünk nyálkahártyáit.





Mi valójában a bélflóra?


Szervezetünk bélflóráját mikroorganizmusok alkotják. Különböző fajokból tevődik össze, legismeretesebbek a Lactobacillusok és Bifidobaktériumok. Bélflóránk kényes egyensúlyát könnyű felborítani. Normál esetben, amennyiben a gyomrunk maradéktalanul el tudja látni a feladatát, az itt található pH1-es gyomorsav majd mindent lebontana. Sok esetben már ez is problémát tud okozni, hogy az emésztés már ezen szakaszában valamilyen hiányt szenved. Egészséges bélflóránk segít az emésztésben, meggátolja a paraziták szaporodását, fokozza az immunrendszerünk aktivitását, elősegíti a bél perisztaltikus mozgását.


Érdemes tudni,

hogy a húsok, a felvágottak, a csoki, a tejtermékek, a finomított liszt,a finomított cukor stb növeli az allergiák kockázatát!

Ahhoz, hogy meg tudjuk előzni egy allergia kialakulását :           

-          rostokban gazdagon kell táplálkozni

-          összetett szénhidrátokat érdemes fogyasztani

-          a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztására fokozottan oda kell figyelni

-          érdemes elkerülni a trópusi, és a hosszú szállítással hazánkba bekerülő termékeket

-          a finomított cukrot például gyengítik a fehérvérsejtek működési hatékonyságát

-          a zsírok pedig epesav képződést eredményeznek









Ételpárosítások, amikre érdemes odafigyelünk:


Kerülendő:

-          cukrot gyümölccsel és fehérjetartalmú nyersanyagokkal keverni

-          hús illetve sajt fogyasztása után édességet enni

-          nagy mennyiségű állati fehérjét, zsíradékot és olajat bevinni

-          esti órákban magas fehérjetartalmú és energia dús ételeket fogyasztani


Ajánlott:

-          zöldségek

-          gyümölcsök

-          főzelékek

-          gombák

-          müzli olajos magvakkal, gabonafélékkel és gyümölccsel

-          pirítós nyers zöldségekkel, gyümölccsel vagy kefírrel




Egy egyszerű és egészséges müzli receptje:


-          5 kanál zabpehely

-          1 kanál búzacsíra

-          1 kanál búzakorpa

-          valamilyen választott gyümölcs (érdemes egy fajtát, és nem keverve)









Candidias



Már az előzőekben is említettük, hogy a candidias a beleinkben kórosan elszaporodott gombák miatt kialakuló betegséget jelenti. Első vonalban a hólyag, méh és petefészek problémákról lehet felismerni, második vonalban rengetek bőrproblémát is okozhat! Arcon, orr tájékán piros kiütéseket, foltokat, fejtetőn hajhulláshoz vezethet. Homlok-, arc- és szájüreget is megtámadhatja. Férfiaknál a hosszú húgyút miatt ezen a területen ritkábban jelentkezik, ilyen esetekben leginkább a fejbőrön észlelhető, a fejtető hajhullásán.


Három fokozatát különböztetjük meg:


-          1. fokozat- amikor még csak kimutatható

-          2. fokozat- lokalizáltan jelentkezik

-          3. fokozat- generatizáltan, itt már az egész testben, még a véráramban is jelen van








Tünetei:


-          hasmenés

-          felfúvódás

-          puffadás

-          bélgáz

-          hüvely – végbél viszketés

-          izomfájdalom

-          fáradtság szindróma

-          fehér lerakódás a nyelven, szájszéleken

-          hajhullás

-          bőrkiütés

-          emlékezetzavar

-          óránkénti éhség érzet

-          csalánkiütések

-          dohányfüsttel szembeni  irritáció

-          dohos, penészes helyen rosszullét

-          hüvelygombásodás

-          belső szervek gombás gyulladása – akár tüdőben is vagy petefészekben



Fontos tudni, hogy ha már valakinél diagnosztizálták a problémát, SZEMÉLYRE SZABOTTAN, KÜLÖN DIÉTA és életmódváltás javasolt!


Azonban vannak otthoni praktikák, amiket ezek mellett érdemes betartani:


-          cukor csökkentése, később teljes megvonása

-          4-6 héten át tartott cukor és élesztőmentes diéta

-          kenyér, rizs, burgonya fogyasztás elkerülése

-          hasznos baktériumok bevitele

-          néhány nap léböjt kúra is szóba jöhet, az arra alkalmas, erős szervezetek esetében!

-          rendszeres testmozgás!


Hasznos készítmények:



-          fokhagyma

-          aloé

-          citrusmag kivonat

-          teafa készítmények

-          olíva

-          kasvirág kivonat

-          lenmagolaj

-          oregánó olaj

-          ricinusolaj


Kerülendő alapanyagok:


-          édességek

-          lekvárok

-          dinnye

-          barack

-          szőlő

-          mandarin

-          cukrozott italok

-          szörpök

-          konzervek


Ha ezek után az „apróbb” táplálkozásbeli változtatások után sem javul

következhet a 2. fázis:


Kerülendő:

-          citromlé kivételével minden gyümölcs kerülendő!

-          liszt és az összes fehérlisztből készült étel

-          sajt

-          erjesztett, érlelt dolgok


Ajánlott:

-          saláta

-          hús

-          hal (fehér húsok)

-          zöldfűszerek


3. fázis:


Kerülendő:

-          minden élesztő tartalmú étel

-          2 napnál tovább tárolt ételek (beletartozik a dió, burgonya stb.)


Ajánlott:

-          szódabikarbónával készült kenyér fogyasztás lehetséges

-          hámozott gyümölcsök

-          teljes kiőrlésű liszttel készült ételek



Amire még érdemes figyelnünk, hogy a CSAK LÚGOS TÁPLÁLKOZÁS is candidashoz vezethet!! Ezért érdemes saját, személyre szabott diétát kérni a megfelelő szakemberektől, hisz nem minden diéta húzható rá minden szervezetre!








A gyógyítás nem az orvostól, hanem a természetből ered. Az orvosnak tehát nyitott elmével a természetből kell kiindulnia.

Paracelsus


Személyre szabott diéta kimérése: 
Bakos Brigitta - 0670/431-1458

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése