Főoldal

2015. március 12., csütörtök

Tudjunk különbséget tenni! Fitoterápia - Aromaterápia - Homeopátia



Fitoterápia, aromaterápia, homeopátia




Éppen aktuális témában próbálunk kicsit rendet tenni! A nem régiben a homeopátiával kapcsolatban publikált cikkekre reagálván, próbálunk egy kicsi rendet teremteni a látszólagos káoszban!
 
Többféle ember létezik. Vannak, akik a gyógyszerekkel való gyógyításban hisznek, vannak, akik a természetes gyógymódokban hisznek, és vannak, akik próbálnak elevickélni a média által gyártott káosz hálói között. Ezért próbálunk most tisztázni pár dolgot ezzel a témával kapcsolatban.
 
Nem csak azokhoz szólunk, akik a természetes gyógymódokkal értenek egyet, hanem mindenkihez, aki szeretne tisztán látni!


Sokak számára a homeopátia egyenlő mindenféle gyógynövényekkel való kezelésekkel, és a természetes gyógymódok mindegyikével…

Első megjegyzésünk a témában a következő lenne:


A HOMEOPÁTIA NEM EGYENLŐ A GYÓGYNÖVÉNYES /AROMATERÁPIÁS VAGY TERMÉSZETES KEZELÉSEKKEL!


Sajnos sokak fejében a tisztázatlan fogalmak miatt ezek a KÜLÖNBÖZŐ kezelési ágazatok összemosódtak az évek során!


Nézzük hát meg, melyik tudományág mire való, és mit is jelent valójában!






 
Homeopátia

 Kezdjük a leggyakrabban emlegetett témával. Vizsgáljuk meg közelebbről mit is takar a Homeopátia szó.

A homeopátia alternatív gyógymód, amelyet elsőként Samuel Hahnemann írt le a XVIII. században. Alkalmazói szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Ez alapjában véve még nem lenne probléma, hiszen tudjuk, hogy az akadémikus orvoslás által preferált oltások is ilyen módon működve juttatják be a legyengített vírusokat a szervezetbe, ezáltal kiváltva válaszreakciót. Azonban az nem mindegy, hogy milyen dózisban és módon juttatjuk be ezeket az anyagokat a szervezetünkbe!


Vegyünk egyetlen csepp koffeinoldatot, oldjuk fel 99 csepp vízben, és megkapjuk azt, ami a homeopátiás 'centesimal' (1C) hígításként ismert. Ennek az 1C hígítású oldatnak egy cseppje 99 csepp vízben oldva a 2C hígítás. Ennek a 2C oldatnak a víztartalma 99.99%, és csak 0.01% koffein. A 3C hígításnál 0.0001% koffein, a 4C-nél ez már 0.000001%. Homeopátiás termékeket általában 6C-től (0.000 000 0001%) 30C-ig lehet kapni (0.000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 1%), ami azt jelenti, hogy ilyen hígítású oldattal fröcskölik le a cukorgolyókat.

A hígításon kívül van egy másik technika, ezek alapján tökéletesítették évtizedek alatt a hoemopátiás szereket. Ez nem más, mint a dinamizálás.
Amikor Hahnemann lovas kocsin szállította készítményeit, eszébe jutott egy újabb ötlet. Kitalálta, hogy az erős rázás még erősebbé teszi a gyógyhatást. Ezt a rázást dinamizálásnak nevezzük. Amikor a homeopata a módszernek megfelelően készíti a homeopátiás gyógyszert, minden hígítási fázis után összerázza-ütögeti az oldatot tartalmazó üveget. Ez a tevékenység a potenciálás.
A modern homeopaták úgy gondolják, hogy a potenciálás az a tevékenység, amikor a víz átadja a rezgéseit az oldatnak, amely ezek után emlékezik az eredeti anyag rezgéseire.

Tehát összefoglalva, a homeopátia olyan alternatív gyógymód, amelynél a vegyületek sokszoros hígítás után cukor alapanyagú „tablettákba” zárva kerülnek a boltok polcaira.





Fitoterápia

Menjünk egy kicsit tovább és nézzük miben is különbözik az előbb leírt kezelés a gyógynövényekkel történő kezelésektől!

Azokat a növényi termékeket, amelyek gyógyhatóanyagokat tartalmaznak szervezetünk számára, drogoknak nevezzük!

Már az ősember megfigyelte, hogy az állatok, amikor megbetegszenek, füveket esznek. Az elődeinknek nem voltak laboratóriumjaik, és mégis tudták, hogy egyes betegségeknél milyen gyógynövényeket adjanak. Így alakult ki a népi gyógyászat, amelynek alapján később szakmává alakult, és tudományos alapokon kezdték a gyógynövényeket alkalmazni.

A fitoterápia a gyógynövényekkel való gyógyítást jelenti. Bár számos gyógyszer hatóanyaga növényi eredetű, a fitoterápia alatt magának a növénynek vagy illóolajának az alkalmazását értik. A fitoterápia alapvetően az egyes népcsoportok tradicionális, népi gyógyászatra épít, de számos gyógynövény esetében tudományos módszerekkel is igazolt a terápiás hatékonyság. Az Európai Unión belül forgalomba hozható gyógynövények, növényi készítmények regisztrációját az Európai Gyógyszer Ügynökség (European Medicines Agency) végzi, az elbírálás a gyógynövényekkel foglalkozó testületének (HMPC, Commitee on Herbal Medicinal Products) véleménye alapján történik, utóbbi monográfiák formájában összegyűjti az adott gyógynövénnyel kapcsolatos tudományos bizonyítékokat, ismert mellékhatásokat, illetve a tradicionális felhasználást is.

A fitoterápia átmenetet képez a konvencionális orvostudomány és az alternatív gyógyászat között, sok gyógynövény szerepel például a hivatalos gyógyszerkönyvekben és felírható magisztrális készítményként. A nyugati világban a fitoterápiával kapcsolatban publikált tudományos közlemények minőségüket tekintve rendszerint nem maradnak el a konvencionális terápiákat vizsgáló cikkektől. Ettől függetlenül a fitoterápia azért számít alternatív kezelési módszernek, mert a nyugati orvosképzésben nem hangsúlyos, a terápiás gyakorlatban ritkán alkalmaznak gyógynövényeket, így a felhasználásuk Magyarországon jelenleg elsősorban a természetgyógyászathoz köthető. (Ezzel szemben Németországban például a fitoterápia jogilag erősebben szabályozott, az összes ilyen készítmény több mint felét orvosok rendelik, a költséget pedig az egészségügyi biztosítás fedezi.) Emellett olyan betegségeknél is alkalmazhatják őket, melyekre vonatkozóan nincsen tudományos adat, ez elsősorban az egzotikus (pl. távol-keleti vagy dél-amerikai) gyógynövényekre igaz, melyekkel kapcsolatban kevés a nyugati tapasztalat.



Hogyan tudjuk ezeket a gyógynövényeket elkészíteni? Hogyan vonjuk ki a hatóanyagot?

Teák:
A vizes kivonatokat TEÁKNAK nevezzük.
Többféleképpen készíthetjük el ezeket a kivonatokat:
-          forrázat:
o   a növények puha száraiból, leveleiből, virágaiból készíthető
o   a felaprított drogot jól zárható, ép zománcú edénybe tesszük, majd leforrázzuk
o   kb 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük
o   amennyiben a drog hőérzékeny alkotóelemeket is tartalmaz, az adott mennyiség felét forrázzuk csak le, a másik felét hideg vízben áztatjuk legalább fél napig, majd összeöntjük
-          főzet:
o   a növények keményebb részeiből pl. gyökerek, kéreg vagy keményebb szárból készítjük
o   a felaprított növényi részeket legalább 10 percig áztatjuk 20°C-os vízben
o   felforraljuk, majd 4-5 percig gyenge tűzön hagyjuk
o   lefedett edényben 20-25 percig tároljuk, szűrés után fogyasztható
-          ázat:
o   a hőérzékeny hatóanyagokat (pl a C-vitamin tartalmú csipkebogyó) tartalmazó növényekből készítjük
o   a felaprított növényt szobahőmérsékletű vízben, ép zománcú edényben 12 órán át áztatjuk, majd szűrjük
o   a szűrlet azonnal fogyasztható



Tinktúrák:
Az etil-alkoholos kivonatokat nevezzük tinktúráknak.
70-96%-os etil- alkoholt használunk ezen kivonatok elkészítésénél. Levelekből, virágokból, termésekből vagy különböző kérgekből.
-          egy rész aprított növényi részt 5 rész etil-alkohollal egyesítünk
-          legalább 8 napig állandó hőmérsékleten állni hagyjuk, majd szűrjük
-          alkalmazható hasonló kivonási eljárással glicerines oldat is!



Olajos kivonatok:
A zsírban oldódó hatóanyagokat növényi olajokkal tudjuk kivonni.  Általában napraforgóolajat, vagy olívaolajat használunk.
Elkészítési folyamata teljesen azonos a tinktúrák elkészítési folyamataival!




Aromaterápia

Harmadik nagyobb egységnek az aromaterápiát választottuk, ami szintén egy teljesen különálló kezelési fajta.

Aromaterápián az illatokkal való gyógyítást értjük! Ez a tudományág a természetes növényi illóolajok jótékony hatásait használja fel.
Az illatok, mint inger az idegrostokon keresztül jutnak az agykéregbe, ahol a megfelelő sejteket ingerlik. Ennek hatására javul a közérzet! Az aromákat ősidők óta alkalmazza az emberiség: lelki panaszokra, fertőzésekre, frissítésre, sebgyógyításra. A XX. századtól fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, üdítő, keringésfokozó, hangulatjavító, hámképző, nyugtató, fájdalom- és vérzéscsillapító anyagként egyaránt alkalmazzuk az illóolajakat.

A klasszikus aromaterápia két módon tudja a hatóanyagokat a szervezetbe juttatni:
-          a bőrön keresztül
-          a légutakon keresztül

Az illóolajok koncentrátumok, ezért legtöbbjük közvetlenül bőrre téve irritáló hatású lehet! Ezért ha bőrre szeretnénk kenni őket, alapozó olajakat kell használjunk! ( olívaolaj, búzsacsíraolaj, avokádóolaj, napraforgóolaj, szőlőmagolaj, marackmagolaj)
Az alapozó olajakhoz 1-3% illóolaj adható maximum!

Ha nem éppen bőrön keresztül szeretnénk alkalmazni illóolajainkat, akkor választhatjuk még
-          az inhalálást: az idegrendszeren keresztül hat szervezetünkre
-          a párologtatást: nyálakoldó, torok és arcüregeink fertőtlenítésére szolgál






Reméljük ezen írásunk elolvasása után már mindenki tudni fogja, hol van a határ a különböző kezelések között! Érdemes minden utána olvasni mindennek, mielőtt a természetes gyógymódokat leírnánk teljesen!






Az egész-ség, ahogy a szó üzeni, azt jelenti, hogy "egész" vagy, teljes. Önmagaddal és a világgal egységben élsz. Harmóniában van a tested a lelkeddel, lelked a szellemeddel. Gondolataid és érzéseid segítik a szerveid és sejtjeid működését. Egész lényed harmóniában, vagyis szeretetben él a többi emberrel és az egész természettel. Alapvető létélményed ilyenkor a boldogság.

Müller Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése