Főoldal

2015. február 11., szerda

Méregtelenítés



Méregtelenítés


A méregtelenítés szó sokak számára a már elcsépelt fogalmak közé sorolható. Azonban tudnunk kell, hogy egy valóban fontos dologról van szó!
Szervezetünkben másodpercek leforgása alatt, milliónyi folyamat zajlik le. Vérünk folyamatosan cserélődik, sejtjeink kiválasztanak, az élet számára fölösleges salakanyagokat kilökik,a nyirokrendszerünk összeszedi az oda nem való dolgokat,és elvezeti. Ez egy normál folyamat, amely természetes módon is végbemegy szervezetünkben.
Azonban olyan felgyorsult világot élünk, ahol a rendszerességnek, a természetes anyagoknak és egészséges táplálékoknak lassan a kis darabjait is alig tudjuk fellelni.

Fontos tudnunk, hogy a szervezetünkben zajló természetes folyamatokat, csakis természetes anyagokkal tudjuk olya módon stimulálni, hogy gyors és hatékony változást és javulást érhessünk el!

Mi, tehát ezt értjük a méregtelenítés fogalma alatt: mindennapjaink étkezése, szervezetünk stressztől való terheltsége és a lelki problémáink miatt szervezetünk elsavasodik. Ezen állapot visszaállítását olyan természetes anyagokkal és étrenddel érhetjük el, amelyek segítenek „kipucolni” a lerakódott méreg és salakanyagokat a vérünkből, a nyirokrendszerünkből, a sejtjeinkből és a szerveink közül.




Szervezetünk elsavasodását több dolog is kiválthatja. Elsősorban a rendszertelen és igénytelen táplálkozás! Egészségünk érdekében felejtsük el a gyorséttermeket, a péksüteményeket (főleg főétkezés gyanánt! ), a tejtermékeket, a finomított lisztet és a finomított cukrokat! Túlzott kifelé forduló életvitelünkkel csak ártunk magunknak fizikai és lelki síkon is!

Sajnos a jelenlegi átlaggondolkodás szerint a gond és a betegség akkor kezdődik, amikor már tüneteket produkál a testünk. EZ NEM ÍGY VAN! A probléma annál a döntésnél kezdődik, amikor mindent előrébbvalónak látunk, mint saját egészségünket! Érdekes információként leírnám, hogy 1-1 betegség kialakulása akár 10 év is lehet! Gondoljunk csak bele… 10 év oda nem figyelés…10 év „jól érezem magam” állapot…10 év hanyagság… 

A betegségek ~80%-a megelőzhető lenne…csupán a táplálkozásunkkal!




Elsavasodásunknak több fokozatát tudjuk megkülönböztetni:

-          1. szintű elsavasodás: sejt szintű problémák
-          2. szintű elsavasodás: szervi szintű problémák
-          3. szintű elsavasodás: az egész szervezetet érintő problémák


Külsőleg és belsőleg is tudjuk segíteni szervezetünket!
Külső méregtelenítési eljárások közé sorolhatóak:

-          infraszauna (immunrendszer erősítő hatása van, masszázs előtt alkalmazva a hatást még jobban lehet fokozni)
-          masszázsok, legfőképp nyirok masszázs
-          egyéb méregtelenítő módszerek, pl: aromaterápiás inhalálás, aromaterápiás fürdő, gyógyteák fogyasztása


Belső méregtelenítés:

-          egészséges táplálkozás (rendszeres!!! táplálkozás)
-          megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel
-          lelki egyensúly




Szervezetünk elsavasodását több tünet is jelezheti, amire érdemes odafigyelnünk! Legjellemzőbb tünetek egyike a fáradtság, ami azért alakul ki, mert a méreganyagok lecsökkentik a fehérje és az ásványi anyagok felszívódását. Második legjellemzőbb tünet a túlsúly! A zsír és sav probléma miatt a szervezet zsírsejteket hoz létre, hogy a méreganyagokat körbevonja és tárolja. Tünetek közé sorolható még az allergia is! Egyes szervezeteknél a kóros soványság is erre utalhat, ebben az esetben a kórokozók sokasodnak fel a szervezetben.

Maga a méregtelenítés folyamata szinte mindenkinek ajánlható, de azért itt is vannak KIVÉTELEK : a szoptatós anyukák és a várandós nők!


Szervezetünkben az elsavasodás mellett a vízhiány is okozhat tüneteket:

-          fáradtság
-          gyengeség
-          fejfájás (ez a leggyakoribb! Az esetek 90%-ban elég lenne egy hirtelen nagyon folyadékbevitel, kb 4-5 dl folyadék, és a fejfájás fél órán belül megszűnne)
-          nyugtalanság
-          szapora légzés
-          izomgörcsök




Belünk tisztítására sokféle „okosságot” olvashatunk az internet útvesztőiben. Legfontosabb mégis az, hogy rostban gazdag táplálékot is vigyünk be minden nap! A délelőttönkénti gyümölcsfogyasztás elősegíti szervezetünk természetes méregtelenítését. Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk kicsit „leradírozni” a bélfalunkat, érdemes zabban és lenmagban gazdag ételeket ennünk. Illetve a zsúrlófű teának is rendkívül jó béltisztító hatása van!

Vesénk védelme érdekében fontos figyelnünk a folyadékbevitelre, ami testtömeg kilogrammonként 0,3dl/nap legyen legalább! 

Májunk tisztítására is érdemes odafigyelni:

-          máriatövis cseppek, vagy tea
-          homoktövis
-          olivaolaj
-         -->  ezekkel tudjuk támogatni májunk természetes működését!

Tökéletesek lehetnek még a paradicsomkúrák, amit lehet gyomorsav túltengés és epekő esetén is alkalmazni, valamint az almakúra, illetve a zöld dolgok fogyasztása pl: petrezselyemlé, brokkoli, kelkáposzta, zeller stb…

Egy átlagosan jó állapotú szervezetnek évente kétszer lenne szüksége méregtelenítésre! Pár gyógyteával is segíthetünk magunkon, ilyenek például a cickafarkfű, körömvirág, zsúrló, hársfavirág, bodzavirág.




Minden esetben egy-egy kúra elkezdése előtt érdemes szakértővel konzultálni, hiszen mindenki szervezete más és más módon működik!





Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat.
Buddha


Személyre szabott diéta kimérése: Bakos Brigitta 70/4311458

2015. február 2., hétfő

Vitaminok 2 - Vízben oldódó vitaminok



Vitaminok élettani hatásai



Egy kis ismétlésképp nézzük át, mit is írtunk eddig általánosságban a vitaminokról?

A vitaminok tápanyagaink létfontosságú elemei, ezzel ellentétben szervezetünkben csak kis mennyiségben találhatóak meg. Szervezetünkben lejátszódó biokémiai folyamtok zavartalanságához nélkülözhetetlenek. Biokatalizátoroknak is hívják őket, gyakran koenzimek és más enzimmolekulák szerves alkotó részei. Amennyiben mennyiségük a szervezetben a normálistól eltér, zavar áll be és betegségek alakulhatnak ki.

Ha a szervezetünkben vitaminhiány tapasztalható avitaminózisról beszélhetünk. Ilyen betegségek pl: farkasvakság, angolkór, pellagra. Sajnos étkezésünk közel sem a legmegfelelőbb, ezért hazánkban az átlagemberek szervezetébe jóval kevesebb vitamin jut, mint amennyinek kellene!

Ha szervezetünkben kevés a vitamin kerül hipovitaminózisról beszélünk. Legfőképp bőrünk érzékeny a vitaminhiányra.

Amennyiben vitamin többlet van szervezetünkben, akkor hipervitaminózisról beszélünk. Főleg az A és a D-vitamin esetében tapasztalhatunk effajta túladagolást.

A vitaminokat főleg növények állítják elő, majd szervezetünkbe bekerülve válnak számunkra hatásossá. Ezek a növények által termelt vitaminok a provitaminok.

A vitaminok általában érzékenyek a fényre, hőre és vegyi anyagokra egyaránt, ilyenkor biológiai aktivitásukat elveszíthetik.

Léteznek bizonyos vegyületek, amelyek hasonlítanak a vitaminokra, gyakran megszüntetik a vitaminok hatását a szervezetben. Ezeket a vegyületeket nevezzük antivitaminoknak.

A vitaminok két nagy csoportját különböztethetjük meg:

-          zsírban oldódó vitaminok: A-D-E-F-K-Q-vitaminok

-          vízben oldódó vitaminok: B-C-H-P-U-vitaminok







A vízben oldódó vitaminok



B1-vitamin – TIAMIN


Bázikus, színtelen, kristályos vegyület, ami savas oldatban állandó, lúgos oldatban gyorsan bomlik. Levegőn nem oxidálódik, de oxidáló szerek hatására igen, ekkor biológiai hatását elveszti. Oxidációja során sárga színűvé változik.


Miben található B1-vitamin?


-          gabonafélék héja

-          élesztő

-          teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékek

-          hüvelyesek

-          dió

-          mogyorófélék

-          sertéshús

-          máj


Élettani szerepe:


Szervezetünk anyagcseréjében játszik fontos szerepet, mint koenzim, egyes enzimek aktiválójaként. (fehérje zsír és szénhidrát anyagcsere). Segíti a belekben élő baktériumok működését, amelyek a szervezet számára vitaminokat termelnek! Továbbá segít az idegrendszer működésében is.


Hiánytünetei:


-          anyagcsere zavarok a zsír, szénhidrát és fehérje anyagcserében

-          idegrendszer és izomzat károsodása kapcsán izomgyengeséget és mozgászavarokat is okozhat

-          fejfájás, fáradékonyság

-          szívizom károsodás

-          idegrendszeri tünetként az érzékelés kiesése

-          étvágytalanság

-          levertség

-          beri-beri betegség (környéki idegrendszer gyulladása)


Túladagolása nem ismert!






B2-vitamin – RIBOFLAVIN


Fény hatására elbomló, sárgás vegyület. hőálló és az oxidációs folyamatoknak is ellenálló!


Miben található B2-vitamin?


-          tejtermékek

-          zöldségek

-          hús

-          máj

-          vese

-          tojás

-          gabonafélék


Élettani hatása:


A szervezetünk oxidációs és redukciós folyamataiban játszik szerepet. Befolyásolja a növekedést és a fejlődést is, valamint a bőr épségéért felelős. Jó hatással van a látásra! A szervezetben betöltött szerepe sokrétű, főleg az aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak lebontásában, ezen kívül a szöveti légzésben és a méregtelenítésben töltenek be fontos szerepet. Az emberi bélflóra is termel B2-vitamint!


Hiánytünetei:


-          gyulladásos folyamatok arcon és szájzugban, orrnyílásnál és szem környéken

-          szaruhártya gyulladás

-          a szem fényérzékenysége

-          gyerekeknél csökkenti a súlygyarapodás és a növekedést

-          bőr megvastagodása, amitől durva tapintásúvá válik

-          hajhullás

-          körömgyulladás



Túladagolása nem ismert!






B3-vitamin – NIKOTIN SAV


Kristályos anyag, ami színtelen és fizikai illetne kémiai hatásokkal szemben ellenálló.


Miben van B3-vitamin?


-          hús

-          máj

-          vese

-          hal

-          tojás

-          élesztő

-          szárazhüvelyesek

-          zöldségfélék

-          barna kenyér


Élettani szerepe:


A szervezetünkben lejátszódó biológiai oxidációban nélkülözhetetlen. Szerepet játszanak a fehérje és a zsírsavszintézisben is! Szintén képes a szervezetben képződni, a triptofán nevű aminosavból. Segíti az idegrendszer működését, elősegíti a nyugodt alvást, javítja a hangulatot. A maximális krómfelvételhez szükséges.


Hiánytünete:


-          Pellagra – súlyos tünetei a bőrgyulladás, hasmenés, idegrendszeri zavarok

-          gyulladűsok esetében a bőr duzzadt és megvastagszik, majd térképszerűen barnás folttá válik

-          a hasmenést később szájnyálkahártya gyulladás, a nyelv és a belek gyulladása követi

-          következményképpen fogyás

-          idegrendszeri zavarok miatt a viselkedésben elmezavarszerű megnyilvánulások követhetik


Túladagolása nem ismert!






B4-vitamin – FOLSAV


Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni.


Miben található B5- vitamin?


-          sötét zöld, leveles zöldségek pl paraj

-          gyümölcsök

-          élesztő


Élettani szerepe:

Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, és kiemelten várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét (a velőcsövet) lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. Fokozza a tejképződést, véd a bélparaziták és az ételmérgezések ellen, fájdalomcsillapító hatású, legyengült állapotban fokozza az étvágyat. Szükséges ayagcserefolyamatokhoz, vérképzéshez (fehér- és vörösvértestek képzéséhez), az emésztőrendszer és a száj nyálkahártyájának épségéhez.

Hiánytünetei:


-          vérsejtszám csökkenés

-          vérképben abnormálisan nagy vörösvérsejtek

-          nyelvgyulladás

-          gyomos- és bélrendszeri tünetek

-          gyerekkorban fejlődési rendellenesség

Túladagolása nem ismert!




B5-vitamin – PANTOTÉNSAV

Könnyen bomló, világos barna színű, erősen higroszkópos anyag. Provitaminja a panthenol!

Miben található B5-vitamin?


-          máj

-          búzakorpa

-          pisztráng

-          napraforgó

-          sajt

-          diófélék

-          teljes kiőrlésű gabona

 Élettani szerepe:

A KoenzimA alkotórésze, amely nélkül nem megy végbe a szervezetben a szénhidrát és a zsírsavszintézis és lebontása. Részt vesz a szteroidok és az acetil-kolin szintézisében. Fokozza a szervezet ellenálló képességét!

Hiánytünetei:


-          allergiás panaszok

-          bőrgyulladás

-          emésztési zavarok

-          fáradékonyság

-          nyugtalanság

Túladagolása nem ismert!




B6-vitamin – PIRIDOXIN

Hőálló, kristályos vegyület, amely vízben és alkoholban is jól oldódik!

Miben található B6-vitamin?


-          máj 

-          hús

-          borsó

-          tejtermék

-          uborka

-          tőkehal

-          banán

-          pulykahús

-          spenót

Élettani szerepe:

Kiemelkedő szerepet játszik a szervezet fehérje és aminosav anyagcseréjében, és a szénhidrát anyagcserében is!

Hiánytünetei:


-          növekedés csökkenés

-          vérszegénység

-          bőrgyulladás

-          epilepsziás görcshöz hasonló idegrendszeri tünetek

Túladagolása:


-          idegkárosodás

-          végtaggyengeség




B8-vitamin

Kolin néven ismertebb ez a vízben oldódó vitamin, mely a lecitin egyik alkotó eleme.
Miben található B8-vitamin?

-          lecitin

-          máj

-          tejtermék

-          tojás

Élettani szerepe:

Leginkább a zsír-anyagcserében szerepet játszó vitamin. Gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakra, a sejtek számára felhasználhatóvá teszi azt. Fontos feladata van az idegsejtek közötti "kommunikációban", ezáltal befolyásolva a koncentrációt és memóriát is.
Hiánytünetei:

-          szellemi teljesítőképesség romlásához vezet

-          érelmeszesedés

-          anyagcsere-zavarok

Túladagolása nem ismert!




B9-vitamin – INOZIT

A szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból, hétköznapi nevén szőlőcukorból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az agy és az agyfolyadék (mintegy négyszer akkora mennyiségben, mint a vér), innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az élelmiszerekből a fitáz nevű enzim segítségével szabadítható fel a megfelelő mennyiségű inozitol. Erre azonban csak egészséges emésztőrendszer képes
.


Miben van B9-vitamin?


-          élesztő

Élettani hatása:


Hiányában működésképtelen lenne az agy, a máj, a vese, a toboz-, és a pajzsmirigy, a köztiagy és a vérlemezkék. Részt vesz a zsíranyagcserében, zsírbontó.Közreműködik az idegsejtek közötti idegingerületek továbbításában. Az agysejtek táplálásában fontos szerepet játszik. Nyugtató hatású, egyesek szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől. Szükséges az érelmeszesedés megakadályozásához, az érrendszer egészségének fenntartásához. A haj növekedésében is szerepet játszik. Csökkentheti a magas vérnyomást. A kolinnal (másik B-komplex tag) együtt csökkenti a koleszterinszintet.


Hiánytünetei:


-          Ekcéma

-          Hajhullás

-          Vérkeringési problémák

-          Szorongás

-          Alvászavar

-          Fáradékonyság

-          Koncentrációs problémák

-          Székrekedés

-          Szempanaszok

-          Zsírmáj (máj zsíros elfajulása)

-          Érelmeszesedés

-          Ideggyengeség

-          Anyagcserezavarok

-          Szellemi teljesítmény romlása

-          Csökkent fizikai teljesítőképesség


Túladagolása nem ismert!




B12-vitamin – CIANO-KOBALAMIN

Vízben oldódó vörös por, jelentős mennyiségű kobaltot tartalmaz! Szerkezete hasonló a klorofil és a vörös vérsejt szerkezetéhez!

Miben található B12-vitamin?


-          máj

-          halikra

-          tej

-          méhpempő


Élettani szerepe:

Segíti a vérképzést és a nukleinsav szintézist. Érdekessége, hogy növényi eredetű élelmiszereinkben nem, csak állati eredetűekben található meg, és hogy a gyomor-bélrendszerből történő felszívódásához egy belső, úgynevezett intrinzik faktorra is szükség van. Így akár megfelelő B12-vitamin felvétele mellett is lehetünk vitaminhiányos állapotban - a belső faktor hiánya miatt.
Különösen érdekes az is, hogy a szervezetünkben, egészen pontosan a vastagbélben élő baktériumok ezt a vitamint is képesek előállítani, de mivel a vastagbélből már nem szívódik fel tápanyag, sajnos ezt a mennyiséget nem tudjuk hasznosítani.


Hiánytünetei:


-          vérszegénység

-          betegség esetén sejtmagot tartalmazó fehérvérsejtek kerülhetnek a vérbe

-          fehérvérsejt és vérlemezke szám csökkenés

Túladagolása nem ismert!




C-vitamin – ASZKORBINSAV

Fehér, kristályos vegyület, vízben jól oldódik. Hőérzékeny, redukálószer.

Miben található C-vitamin?


-          csipkebogyó

-          paprika

-          citrusfélék

-          fekete retek

-          torma

-          főzelékfélék

Élettani szerepe: 

Fontos szerepet tölt be a sejtlégzésben, méregtelenítő és gyökfogó hatású! Elősegíti a kollagén képződést. Befolyásolja a mellékvese hormontermelését. Javítja a szervezet ellenálló képességét! Szerepet játszik a vérképzésben is!

Hiánytünetei:


-          skorbut azaz fogágy gyulladás

-          kapillárisok falának sérüléseiből származó vérzések

-          szívműködés zavarai

-          ellenálló képesség csökkenése a kórokozókkal szemben

Túladagolása nem ismert!



H-vitamin – BIOTIN

Miben található H-vitamin?


-          iszap

-          lápföldek

-          tej

-          burgonya

-          élesztő

Élettani szerepe:


A B vitaminokhoz hasonlóan a zsírok, fehérjék és a szénhidrátok lebontási folyamatában játszanak fontos szerepet, amiből így sejtjeink energiát nyernek. Olyan zsírsavak előállításában segít, melyek nélkülözhetetlenek a bőr, az idegek, és a szőrzet épségének biztosításában. A szervezet anyagcsere folyamataiban játszik még szerepet. A sejtek inzulinérzékenységét növeli, ezért cukorbetegek számára, természetesen orvosi felügyelet mellett javallt használata, igen előnyös lehet számukra. A cukorbetegségkor fellépő idegkárosodás ellen is védelmet biztosít. A Biotin különösen nagy mennyiségben csökkenti a vércukorszintet, ami alkalmazása szintén orvosi felügyelet mellett alkalmazandó, kizárólag. Enyhíti az izomfájdalmakat. Hozzájárul az ekcéma, a bőrgyulladás gyógyításához, segíthet emellett a testsúlycsökkentésben.

 
Hiánytünete:


-          bőrgyulladás

-          hajhullás


Túladagolása nem ismert!






P-vitamin - RUTIN

A bioflavinok tagja.

Miben található P-vitamin?


-          paprika

-          csipkebogyó

-          kék szilva

-          narancshéj

Élettani szerepe:

Szabályozza az érfalak áteresztő képességét a kapilláris erekben. Csökkenti a gyulladásokat és az allergiás tüneteket. Természetes antioxidáns.

Hiánytünetei:


-          ödémák

-          bevérzések

Túladagolása nem ismert!




U-vitamin

Az U-vitamin vagy metil-metionin valójában nem vitamin, a metioninsavak családjába tartozik, ám mivel felfedezésekor az U-vitamin nevet adták neki, ezért ez a név rajta maradt.

Miben található U-vitamin?


-          fejes káposzta

-          tej

-          paradicsom

-          retek

-          spárga

-          petrezselyem

-          banán

-          csalánlevél

Élettani szerepe:

Megakadályozza a szervezetben a fekély kialakulását a nyombélben és a gyomorban! Bőrre gyakorolt hatása hámképző. A cukorbetegség tüneteit enyhíti. Segíti, erősíti az immunrendszert. Fokozott beviteli mennyiség esetén gyengíti az alkohol- és a kábítószerfüggést. A szervezet méregtelenítő funkcióit erősíti.


Hiánytünetei és túladagolása nem ismert!









A rák és minden egyéb, jellemzően hosszabb idő alatt kialakuló betegség elleni harc legjobb módszere a megelőzés.
David B. Agus



(A bejegyzés Tuba Rózsa jegyzetei alapján készült)