Főoldal

2014. december 4., csütörtök

Szervezetünk fejlődése



Szervezetünk fejlődése


Mai felfogásunk szerint az ÉLET a születés időpontjától kezdődik. Azonban ennél azért többről van szó! Fejlődésünk két fő szakaszra tagolódik, az EBRIONÁLIS és a POSZTEMBRIONÁLIS fejlődére. 

Az EMBRIONÁLIS fejlődés a fogantatás pillanatától a születés pillanatáig tart. Ez a 40 hét életünk első szakasza, ahol a legnagyobb változásokon megyünk keresztül. Szívünket alkotó sejtjeink a fogantatás utáni kb 6. napjától rezegnek! Néhány hetesen már elkezdenek kialakulni az egyrétegű hámszövetek. Három hónapos korra ezek többrétegű hámszövetekké növik ki magukat, az ötödik hónapra már a haj- és a köröm mátrix is kifejlődik. a Hetedik hónapra a körömlemezek, az irha rostjai a bőralja és a zsírszövet is kialakul. A magzatvíz áztató hatásától pedig egy vékony pehelyszőr réteg és egy koleszterindús lipoid takaró védi a magzatot.
Majd 9 hónap magzatburokban töltött idő után elérkezik a születés időpontja, mikor is kikerülünk a nagyvilágba, még mit sem sejtve, mi is vár ránk valójában!


POSZTEMBRIONÁLIS fejlődésünk 6 különböző szakaszra tagolható:
-          csecsemőkor (1-1,5 év)
-          gyermekkor (7-8 évig)
-          serdülőkor (12évtől)
-          felnőttkor (18évtől)
-          „klimax” (40-50év környéke)
-          öregkor (63év környéke)

Csecsemőkorban és gyermekkorban szervezetünknek még nincs kifejlett UV védelme! Ebben az időszakban bőrünk lipoid rétege még nem kifejlett, ezért nagyon kell figyelnünk gyermekünk UV védelmére a napsütéses időszakokban.





SERDÜLŐKORBAN a toboz- és csecsemőmirigyek leállnak. A tobozmirigy eddig gátolta a nemi szervek érését, a csecsemőmirigy pedig immunrendszerünk fejlődéséért volt felelős. Mai felgyorsult világunkban a gyerekek rengeteget ülnek számítógép előtt! Napi 1-1,5 óra számítógép előtt eltöltött idő, a normálnál hamarabbi mirigy aktivitás csökkenést eredményez! Tehát a lányoknak sokkal hamarabb megjöhet például a menzeszük! Fiúk esetében a here, lányok estében a petefészek hormontermelése megindul, elindul a nemi érés folyamata és megjelennek a másodlagos nemi jellegek: mellek, fan szőrzet stb. Ebben az időszakban megszokott a hormoningadozás! Sok esetben a lányokban is emelkedhet a tesztoszteron szintje, a faggyúmirigyek aktívabbak amik pattanásos bőrt eredményezhetnek. Emellett elindul a tenyér és a hónalj izzadása, megjelenhet a kéz és láb szederjessége is. Sok estben, főleg kislányoknál zavaróvá válhatnak a szőrszálak. Amennyiben ezt az 1-2 éves hormonos időszakot át tudják „vészelni” gyermekükkel, ezek a szőrszálak főleg bajusz környékén ki fognak hullani! NEM LENNE SZABAD ILYEN IDŐS KORBAN GYANTÁZTATNI, BOROTVÁLNI! A gyermek érdekében érdemes várni ezekkel a beavatkozásokkal!





FELNŐTTKORRA bőrünk védő elemeinek fejlődése fokozódik! Az építő folyamatok a szervezetünkben folytatódnak, egészen 20-25éves korunkig. Majd egy pár év „stagnálás” következik, amikor az építő és lebontó folyamatok nagyjából egyensúlyban vannak. Későbbiekben ez az egyensúly felborul és a lebontó folyamatok veszik át a szerepet. A legnagyobb támogatásra itt van szüksége szervezetünknek! Figyelnünk kell étrendünkre, immunrendszerünk erősítésére és a kellő pihenés biztosítására, hogy ne alakuljanak ki gyulladások a szervezetünkben, amik sok esetben degeneratív betegségekhez is vezethetnek! Sejtjeink és ezzel együtt egész szervezetünk víztartalma elkezd csökkenni, ezzel a felnőtt kor legvégén elkezdődik az „öregedés”.


A VÁLTOZÓ KOR kb 40-50 éves korra datálható. Ilyenkor már csak a lebontó folyamatok érvényesülnek! A KLIMAX idején leáll a hormonműködés, ezt követi a MENOPAUZA, ahol véglegesen eltűnik a menzesz! Férfi és női viszonylatban is a nemi mirigyek működése csökken, ez sok esetben hormonegyensúly felboruláshoz vezethet. Sokaknál kialakulhat egy lelki válság, de ez abszolút a hormonoknak tudható be! Kialakulhatnak kellemetlen tünetek, hőhullámok, szédülés, ingerlékenység, belső rendellenességek, pigment rendellenességek és elhízás is.





ÖREGKORRA sejtjeink és szervezetünk víztartalmának legnagyobb részét elveszítik. Elvékonyodik a hámréteg és foltok alakulnak ki bőrünkön. Aktivitásunk csökken, leginkább már csak pihenésre van szüksége a szervezetnek ilyenkor. Ebben az időszakban már korántsem a munka, a pörgés a fontos! Ilyenkor láthatjuk gyerekeinket családot alapítani, az unokákat felnőni! Csendes szemlélőként kapcsolódhatunk be utódaink életébe!





Későbbi írásainkban szervezetünkben fogunk bolyongni! Megismertetjük sejtjeink és a különböző szervrendszerek működését is:
-          keringés szervrendszere (vér és nyirok)
-          emésztés szervrendszere (táplálkozás)
-          légzés szervrendszere (gázcsere, tüdő- és bőrlégzés)
-          kiválasztó szervrendszer
-          szaporító szervrendszer




Egy élet sincs tönkretéve, csak az, melynek fejlődését megállítják.
Oscar Wilde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése