Főoldal

2015. július 15., szerda

Elköltöztünk!

Kedves Olvasóink!

Kicsit megkésve, de szeretnénk szeretettel bejelenteni, hogy másik helyre költöztünk! :)

Nem tűnnek el az írásaink, az eddigi és az új tartalmak is ezen a weboldalon elérhetőek:

http://teljessegbenazegeszseg.hu/

Köszönjük a megértést!

Várunk Mindenkit az új oldalon :)

2015. április 15., szerda

Káros anyagok



Káros anyagok az otthonunkban és kozmetikumainkban


Sok cikkről és riportról tudunk ebben a témában, azonban úgy gondoljuk, nem jutott még el elegendő emberhez az érdemleges információk hada! Ezért mostani bejegyzésünkben megpróbáljuk kicsit felnyitni a termékfelhasználók szemét, és próbáljuk megmutatni, „nem minden arany, ami fénylik”! 

Mindenki használ otthonában tusfürdőt, fogkrémet, szappant vagy  testápolós és arcárpoló krémeket. Általánosságban azt gondolná az ember, hogy amit a televízióban és az interneten a legnevesebb márkák állítanak, az úgy is van. Nos, lehet, hogy a hatásul vitathatatlan, de vajon abba belegondoltunk már, hogy milyen áron? … 

Azok a krémet és testápolási termékek, amelyek nem rendelkeznek natúr, bio, vagy biodinamikus minősítéssel, kőolajszármazék alapúak. Igen, teljesen jól olvasták, KŐOLAJ származék… Hogy miért is fontos ez? .. mert a kőolaj, semmilyenfajta vegyületének nincs köze bőrünk normál működéséhez!

Érezte már azt, hogy bizonyos krémek után nem lélegzik a bőre, vagy viszket, kipirosodik, esetleg allergiával reagál a bőr? Ezek mind-mind a természetellenes alapanyagoknak és a szintetikusan előállított hatóanyagoknak köszönhető!

Az ilyen kémiai anyagoknak általában kicsi a molekulasúlyuk, így a bőrön keresztül a szervezetbe juthatnak, ahol a vérkeringés elszállítja őket a létfontosságú szervekhez és ott súlyos károsodásokat is okozhatnak.




Az OSHA hivatala 1988-ban végzett egy olyan kutatást, melynek során 2.983, kozmetikumokban található kémiai anyagot vizsgáltak meg. Ezek közül 884 mérgezőnek bizonyult!
  • 146 daganatot/tumort okozhat,
  • 376 a bőr és a szem irritációját idézheti elő,
  • 314 biológiai elváltozásokat eredményezhet,
  • 218 szaporodási problémákat okozhat (egy anyag akár több helyen is szerepelhet)!




Ezek az anyagok a mai napig alkotói a vizsgált kozmetikumoknak!
  • A-hidroxi sav
  • Alkohol
  • Ásványolaj (paraffinum liquidiumnak)
  • Butan (bután)
  • Diethanolamin (DEA)
  • Diethylphthalate (dietilftalát)
  • Dioxin
  • Elastin (elasztin) magas relatív molekulatömeggel
  • Fluorid
  • Fluor-szénhidrogén
  • Formaldehyd
  • Glycerin (glicerin)
  • Ízesítőanyagok
  • Kollagén
  • Lanolin
  • Lúg
  • Nitroaminok
  • Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek
  • PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok
  • Petrolatum (petrolatum)
  • Propán (propán)
  • Propylenglykol (propilénglükol)
  • Sodium Fluorid (nátrium fluorid)
  • Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát, nátrium laureth szulfát)
  • Talkum



Nézzük kicsit részletesebben, hogy mit kell tudnunk ezekről a hatóanyagokról:

A-hidroxisav: Szerves sav. Az a-hidroxisavat tartalmazó bőrápolási termékek nem csupán a bőr sejtjeit támadják meg, hanem a bőr védőköpenyét is. Használatának következménye akár hosszantartó bőrkárosodás is lehet. Az a-hidroxisav fotoallergén is, tehát napsugárzás hatására nem kívánt kémiai folyamatok indulnak el a bőrben, ami súlyos allergiához és pigmentációhoz vezethet. Bőrre gyakorolt jótékony hatása is számottevő, de SZIGORÚAN CSAK SZAKEMBER HASZNÁLHATNÁ.

Alkohol: Színtelen, illékony gyúlékony folyadék, ami élesztőgombák és szénhidrát erjedésével keletkezik. Gyakran használják oldószernek, de italokban és gyógyszerekben is megtalálható. Ehető és iható termékek alkotórészeként hajlamosabbá teheti a testszöveteket a rákkeltő anyagokkal való reagálásra. Azok a szájöblítők, amelyek 25%-nál magasabb alkoholtartalmúak, és egyéb káros anyagokat is tartalmaznak, hozzájárulhatnak a száj-, a nyelv- és a torokrák kialakulásához.

Alumínium: A fémek közé tartozó elem, amelyet leginkább repülőgépek alkatrészeinek, illetve protézisek előállítása során, emellett izzadásgátló termékek alapanyagaként, továbbá savgátlókhoz, valamint fertőtlenítőszerekhez használnak. Az alumínium szoros összefüggésbe hozható a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával.

Ásványolaj (paraffinum liquidiumnak, folyékony paraffin): Egy nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználáskor leginkább kenőolajként alkalmazzák. Az ásványolaj egy finom, filmszerű réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb, a bőr által termelt anyagok elől elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon.

Butan (bután): Rendkívül gyúlékony aeroszol; nagy mennyiségben narkotizáló hatású.

Diethanolamin (DEA): Színtelen vagy kristályos alkohol, amit oldószerekhez, tisztítószerekhez és emulgátorokhoz használnak fel. testápolók is tartalmaznak DEA-t, mert puhává teszi a bőrt. Ezen kívül más bőrápoló termékekben is találkozhatunk vele hidratáló hatása miatt. Abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik. Bár korábbi tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltő anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesülés nélkül is rákot okozhat. Bőr- és nyálkahártya izgató hatását is meg kell említeni.

Diethylphthalate (dietilftalát): Alkohol denaturálásához használt anyag. Felszívódik a bőrbe és befolyásolja annak védelmi rendszerét. A Phthalate-ok (ftalátok) károsítják a májat, a vesét és a szaporodási szerveket, mindamellett a szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorolnak. Leggyakrabban a samponokban találkozhatunk ezzel az anyaggal.

Dioxin: A papírgyártás folyamata során keletkezett hulladékanyag a dioxin, amely rákot okozhat. Dioxinnal kezelt edényekről a termékekbe kerülhetnek a veszélyes anyagok.

Elastin (elasztin) magas relatív molekulatömeggel: A kollagénhez hasonló fehérje, a rostok fő alkotórészét képezi. Az elasztin állati testrészekből is nyerhető, és a kollagénhez hasonló hatást gyakorol a bőrre. Bőrön keresztül nem szívódik fel, a cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.

Fluorid: Potenciális rákkeltő és mérgező alapanyag.

Fluor-szénhidrogén: Színtelen, nem éghető gáz, amit színtelen, nem éghető folyadékként is felhasználnak. Ritkán a felső légutakban enyhébb irritációhoz vezethet. A flour-szénhidrogént gyakran használják hajspray-k hajtóanyagaként.

Formaldehyd (formaldehid) és származékai (Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea,2-bromo-2-nitropropán-13-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.): Színtelen mérgező gáz, irritáló hatású, és rákkeltő anyag. Vízzel kombinálva a formaldehidet fertőtlenítőszerként, rögzítőként, illetve tartósító-szerként használják. A formaldehid számos kozmetikai termékben megtalálható, de főként a hagyományos körömápolási termékekhez használják. A formaldehidek rákkeltő anyagok, amelyek már kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát, és allergiát válthatnak ki.

Glycerin (glicerin): Sziruphoz hasonló folyadék, melyet víz és zsír kémiai reakciójával állítanak elő. Puhítóként és oldószerként kerül felhasználásra. A bőr alsóbb rétegeiből a bőr felületére vonzza a nedvességet, és ott is tartja azt, hacsak a levegő nedvességtartalma el nem éri a 65%-ot. így a bőr belülről kifelé haladva fokozatosan kiszárad. Csak növényi változata megengedett, az is csak kis százalékban - így viszont a jótékony a bőrre gyakorolt hatása.

Ízesítőanyagok: Néhány ízesítőanyagot rákkeltőként tartanak számon.

Kollagén: Zselatinszerű, nem oldódó protein, amely mérete miatt nem szívódik fel a bőrbe. A kollagén megtalálható a legtöbb kozmetikai termékben. Állati bőrből és apróra őrölt tyúklábból nyerik ki. Ez az anyag filmrétegszerűen helyezkedik el a bőrön, ezáltal nem engedi azt szabadon levegőzni. Bőrön keresztül nem szívódik fel, a cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.

Lanolin: Gyapjúzsír, a birkagyapjúból nyerhető zsíros anyag, amely gyakori összetevője kozmetikumoknak és különböző krémeknek. Néha allergiát vált ki a bőr felületén, például bőrkiütések formájában. Maga a lanolin nem káros anyag - sőt kimondottan bőrbarát - de a feldolgozási folyamatok során használt vegyszerek benne maradnak, és ezek okozhatnak akár súlyos bőrproblémákat is, főleg gyermekeknél. Bio változatai kockázat mentesen használhatók.

Lúg: Nátriumhidroxidból vagy káliumhidroxidból álló nagytöménységű vizes oldat. A szappan-félék például lúg és állati zsír kombinációjából állnak. Összetevői megtámadhatják a bőrt, és kiszáríthatják azt. Megfelelő koncentrációban viszont kiváló bőrápoló (pl. háziszappanok)

Nitroaminok: A nitroaminok felszívódnak a bőrbe, és hatásuk rákkeltő lehet. A kozmetikumokba a nyersanyagok beszennyezése által kerülhetnek, illetve létrejöhetnek a tárolás során is, abban az esetben, ha az összetevők egymással reakcióba lépnek.

Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek: Ezek a szintetikus parfümanyagok az állatkísérletek során részben rákkeltőnek bizonyultak, részben pedig megváltoztatják az egyed genetikai hátterét. Környezetünkben és szervezetünkben ezek az anyagok annyira felhalmozódhatnak, hogy akár az anyatejben is ki lehet mutatni őket. A legújabb kutatások szerint káros hatást gyakorolnak a májra. Az illatanyagok allergiát válthatnak ki az embereknél, és a kötőhártya mellett a légutakat is irritálhatják.

PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok: (A Copolyol, a Polyglykol, a Polysorbate olyan anyagok, amelyeket a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth- e 33.) A polietilénglükolok és származékaik a bőrt áteresztővé teszik, így a káros anyagok akadály nélkül a bőrbe kerülhetnek.

Petrolatum (petrolatum): Petróleum bázisú zsír, melyet az iparban kenőanyagként használnak. A petrolatum valamennyi károsodást előidéző tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal.

Propán (propán): A propán egy olyan aeroszol, amely nagy mennyiségben narkotizáló hatással bír.

Propylenglykol (propilénglükol): A propilénlgükol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

Sodium Fluorid (nátrium fluorid): Potenciális rákkeltő anyagként határozták meg.

Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl/laureth szulfát): Erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint (pl. Samuel Epstein prof.) a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.

Gyógyszertárakban nátrium lauryl szulfátként kapható. A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!
Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát): A Sodium Laureth Sulfate alkoholos változata a Sodium Lauryl Sulfate-nak. Kevésbé irritáló, azonban komoly kiszáradást okozhat. A tisztító¬szerekben vagy a samponokban található anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium Laureth Sulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe
.

Talkum: A talkum egy puha, szürkészöld színű ásvány, amely megtalálható néhány testápoló és kozmetikai termékben, illetve a hintőporokban. Bizonyos körülmények között a talkum belégzése káros lehet, mindemellett rákot is okozhat. Lemosható paszta-pakolásokban megengedhető.
Ha még mindig nem ment el a kedve a „hagyományos” arc és testápolóktól, mosószerektől, fogápolóktól, arra kérjük, ezzel a kis listával költözzön be a fürdőszobába és hasonlítsa össze otthon használt termékeiket!

Bőrünk és szervezetünk egészsége érdekében érdemes leváltani hagyományos termékeinket natúr, bio, vagy biodinamikus késztményekre!







Az egészség nagy kincs, az egyetlen, amely arra érdemes, hogy ne csak időt, verejtéket, fáradtságot, vagyont vesztegessünk rá, de még életünket is kockára tegyük a nyomában, hiszen nélküle az élet csak szánalmas botrány. Nélküle kéj, bölcsesség, tudomány, erény elfakul és elernyed...
Michel de Montaigne 



Forrás:
Hatóanyagok részletezése: antalvali.com

2015. március 27., péntek

Gyulladások



Gyulladások a szervezetünkben


Első olvasásra biztosan sokak számára „érdektelen” témát érintünk, azonban jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy minden betegség mögött valamilyen gyulladási folyamat áll!
Ha ilyen szemszögből vizsgáljuk meg a főcímünket, máris jobban felkelti mindenki érdeklődését! Nézzünk kicsit bele mélyebben a témába; részletezzük kicsit jobban, mi is a gyulladás és milyen problémákat okozhat!



A gyulladás az immunrendszer láncreakcióra épülő válasza egy fertőzésre vagy irritációra. Jellemzői a duzzanat (tumor), a vöröses szín (rubor), a fájdalom (dolor), a melegség (calor) és az adott szerv funkciójának kiesése. A gyulladás az egyik leggyakoribb kórfolyamat, melynek célja a szövetkárosodás okainak és következményeinek felszámolása!

Több fajtája ismeretes időtartam szempontjából:
-          túl heveny (hyperacut) – rövid ideig tart és halálos kimenetelű
-          heveny (acut) – kb 4 nap alatt zajlik le
-          elhúzódó, félheveny (subacut) – 4-8 hétig tarthat
-          idült, krónikus gyulladás,a mi évekig is elhúzódhat


Az akut gyulladás általában hasznos, és gyógyító folyamat

Rövid ideig tartó, védekező immunreakció, amely ellensúlyozza a külső hatásokat. Mihelyt a gyulladási reakció semlegesítette a külső, káros behatást, hatékony gyulladásellenes vegyületek szabadulnak fel, és megindul a gyógyulási folyamat.


A krónikus gyulladás káros, mert károsítja és elpusztítja a szöveteket

Ha a gyulladást kiváltó külső hatás nem múlik el, újra támadja a szervezetet, akkor folyamatos alacsony szintű gyulladásos folyamatot eredményez, ezt nevezzük krónikus gyulladásnak!
A krónikus gyulladás csendes, észrevétlenül bujkál a testünkben. Gyakorlatilag bármely szervezetben megjelenhet.




A gyulladások kialakulását elősegítő étrend

1.)    Nem elég omega-3, túl sok omega-6

A szervezetünkbe bevitt zsírsavakból testünk különböző hormonokat szintetizál. Az omega-6 zsírsavakból, amelyek a sokszorosan telítetlen növényi olajokban vannak (sáfrányolaj, napraforgóolaj, kukoricaolaj), olyan anyagok képződnek, amelyek elősegítik a gyulladást. Elődjeink étrendjében az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya 1:1 és 2:1 között változott. Ez pont megfelel az egészséges aránynak! Napjainkban az arány akár 10:1 és 40:1 között mozog, sőt, vannak akiknél 100:1-et is eléri! Ennek következtében a szervezet arra kényszerül, hogy túl sok omega-6  zsírsavat használjon fel a sejtek, szövetek és hormonok felépítéséhez, így felborul a szervezet egyensúlya, és az egyensúly eltolódik  a betegségre való hajlamok irányába.
Az omega-6 zsírsavak túlsúlya annak köszönhető, hogy rohamosan csökken az olajos halak fogyasztásának aránya (ezekben találhatók meg omega-3 zsírsavak), miközben ételeink egyre több növényi olajokat tartalmaznak (omega-6).
Tovább rontja a helyzetet, hogy a nagyüzemi állattartásban nevelt állatok nagy része szintén omega-6 zsírsavakban gazdag! Manapság már csak a birkát és a bárányt tartják következetes módon.
A szabadon tartott csirkék több omega-3 zsírsavat tartalmazó táplálékot csipegetnek, így ezek húsában jobb az omega6/omega3 arány!



2.)    Túl kevés zöldség és gyümölcs

A zöldségek és a gyümölcsök nagyon fontos táplálékok az emberi szervezet számára! Értékes polifenolokat tartalmaznak, amelyek a szervezetre jelentős gyulladáscsökkentő hatást gyakorolnak. A polifenolok képesek megakadályozni egyes enzimek működését,  ezzel olyan gyulladáscsökkentő hatást kiváltva, ami még egyes gyógyszerekénél is erősebb!
Mivel túl kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, ezért bizonyos enzim szabályozók és blokkolók nincsenek jelen a szervezetünkben megfelelő mennyiségben!, ezáltal még nagyobb teret adva a gyulladások kialakulásának. A szervezetünkben fellobbanó tűzvész kirobbanását tovább segíti a sok gyorséttermi „kaja” is!



3.)    Túl sok só

Ezt a kérdést igazán csak azok értik, akik különböző autoimmun betegségben szenvednek. Ezek a betegségek az idegrendszert, az ízületeket, a pajzsmirigyet támadják, ahol helyi én intenzív krónikus gyulladást okoznak az érintett szervben. A magas só tartalmú étrend rossz hatással van a betegségek állapotára.








A gyulladás kialakulását elősegítő főzési technikák


Amikor egy fehérjetartalmú ételt magas hőmérsékleten sütünk vagy főzünk, akkor a fehérje glükózzal vagy más cukorral összekapcsolódva úgynevezett glikációs végterméket eredményez. Ennek rövidítése az AGE. Magas hőmérsékleten sütve az ételek megbarnulnak, és ez a színváltozás az AGE komponensek képződésének a jele! Ezek a vegyületek elősegítik a gyulladás kialakulását! Vagyis érdemes tudnunk, hogy a leghatékonyabb öregedésgátlás (Anti- AGE), ha kiiktatjuk az étrendünkből az AGE vegyületeket!

A legismertebb ilyen vegyület az akrilamid, amely a keményítő tartalmú ételekben képződik, ha magas hőfokon sütjük őket. Ilyen például a burgonya, a pirítós stb. Ezek nem mellesleg rákkeltő hatású vegyületek is!

AGE vegyületek a szervezetünkben is képződnek, ezek glükózt képesek hozzákapcsolni a fehérjékhez. Abban az esetben, ha ezek az anyagok nem enzimatikus úton kapcsolódnak össze, akkor keletkeznek AGE vegyületek! Ez akkor játszódik le, ha a szervezet glükóz szintje tartósan magas! Ez azért fontos, mert a cukorbetegeknél, akiknél ez a szint állandóan túl magas tartományban mozog, sokkal könnyebben alakulnak ki gyulladások!

Van azért jó hír is! Főzési szokásaink megváltoztatásával ezeket a vegyületeket kiiktathatjuk az életünkből!

Cél az egyensúly megtalálása!

Néhány étel, amik nagy mennyiségben tartalmaznak ilyen, és hasonlóan káros vegyületeket:
-          tejpor
-          iparilag előállított étel illetve csecsemőtápszer
-          grillezett húsok
-          olajban sült halak
-          kávé
-          cola
-          szójaszósz
-          füstölt ételek
-          sózással tartósított ételek
-          rövidebben összefoglalva: a legelterjedtebb gyorsételek

Amennyiben a szervezetünkbe túl sok hasonló ételt viszünk be, nem csak krónikus gyulladások alakulhatnak ki, hanem megnő az inzulin-rezisztencia és az anyagcsere-betegségek kockázata is!

  



Gyulladás és a szabad gyökök kapcsolata


Bizonyára már mindenki hallott valamilyen formában a szabadgyökök káros hatásairól. Ami fontos, hogy valójában csak a túl sok szabad gyök káros, mivel bizonyos mennyiségű szabadgyök előfordulása a szervezetünkben teljesen normális és szükséges, mivel ezek biztosítják a kórokozókkal szembeni immunválasz egy fontos részét.

Mik is pontosan a szabadgyökök?

Minden embert molelkulák alkotnak, a molekulák pedig atomokból épülnek fel. Minden atom körül elektronok találhatók. Az elektronok általában párosával fordulnak elő, azonban bizonyos reakciókban az elektronpár egyik tagja leszakadhat. A megmaradt atom egy instabil szabadgyök, amelynek egy párosítatlan elektronja van.

Minden szabad gyök próbál stabillá válni, azonban ehhez, egy másik molekuláról kell letörnie egy másik elektront, így ez egy hosszú folyamat, mire minden molekula újra stabillá válik. ez a láncreakció igen káros a szervezetre nézve. A reakciók sorát megállíthatjuk antioxidációs enzimekkel, illetve antioxidáns hatású anyagokkal, mint pl az E-vitamin, a likopin, vagy a C-vitamin.  Egyéb ilyen hatású anyagok még a fitotápanyagok, mint pl. a polifenolok, amik nagyon fontosan egyészségünk megőrzésének szempontjából.

A szövetekben a szabad gyökök által okozott károsodások elősegítik a korral járó betegségek kialakulását és az idő előtti öregedést is! Ilyen ismert káros tényezők pl. a dohányzás, a sugárzás (UV, RTG, és rádiófrekvencia) és az gyulladásos állapot.

A védelem érdekében szükség van sokféle nyomelemre, vitaminra, omega-3 zsírsavakra és fitotápanyagokra.

Néhány évvel ezelőtt az ausztrál Környezet- és Egészségtudományi Központ megállapította, hogy:

„Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az emberiséget sújtó legtöbb degeneratív betegség eredete a káros szabad gyök reakciókban keresendő. Ezek között a betegségek között találhatjuk a rákot, a gyulladásos ízületi betegségeket, az asztmát, a cukorbetegséget, az öregkori demenciát és a degeneratív szembetegségeket. A biológiai öregedés folyamata szintén összefüggésben áll a szabad gyökökkel!”




A megoldás: általános étrend és életvitel változtatás

1.)    Gyulladáscsökkentő étrend

Legfontosabb gyulladáscsökkentő ételek a zöldségek, gyümölcsök és a halak. Omega-3 zsírsavban gazdag halak közé tartozik: lazac, makréla, hering, fonthal, szardínia.
Antioxidáns gyümölcsök:  feketeáfonya, málna, szeder, földieper, cseresznye, feketeribizli. Étékes zöldségek:  brokkoli, répa, spárga, olíva bogyó, spenót, káposzta. Jótékony hatásúak még a gombafélék is!

Amit érdemes elkerülni:

-          burgonya
-         
-          napraforgó-, sáfrány-, szója-, kukorica-, pálmaolajok
-          hidrogénezett növényi zsírok (margarin)
-          édesített joghurtok, jégkrémek
-          nagyüzemi gazdaságból származó húsok
-          finomított fehér liszt
-          cukrozott müzli, kukorica pehely
-          édes sütemények
-          tészta
-          cukor
-          cukros üdítők



2.)    Egészségesebb főzési technika

Váltsunk inkább olíva olajra. A húsokat pároljuk, vagy lassan főzzük! A zöldségeket érdemes gőzben párolni. Az egybesült húsokat bedörzsölhetjük kakukkfűvel vagy oregánóval, ez meggátolja az AGE vegyületek képződését.




3.)    Mozgás

A mérsékelt testmozgás gyulladáscsökkentő révén elősegíti mindenki egészségbeli állapotát!




4.)    Immunerősítés, avagy védjük meg szervezetünk akut gyulladás elleni válaszmechanizmusát

A leghatékonyabb és legtermészetesebb módon (1-3), (1-6) bétaglükánokkal támogathatjuk immunrendszerünket. Ezek a vegyületek a poliszacharidok osztályába tartoznak, és leghatásosabb verziójukat sütőélesztőből lehet kinyerni. 




5.)    Tegyünk egészségtelen környezetünk ellen

Amennyiben káros szokásaink vannak, főleg a dohányzás, ideje van felhagyni vele!




6.)    Megfelelő szájhigiénia

A periodontális betegségek és a fogak elvesztése több tanulmány szerint is kapcsolatban áll a szív és érrendszeri megbetegedésekkel. Illetve ennek fordítottja is igaz! Az ínyben fellépő gyulladás minden bizonnyal megnöveli a test egyéb részében is a degeneratív betegségek kialakulásának kockázatát!








„A gyulladásos betegségek alapvetően járulnak hozzá szinte minden krónikus betegséghez…az ízületi gyulladáshoz, a Crohn-betegséghez, a cukorbetegséghez, a depresszióhoz, valamint az olyan óriási számú áldozatokat követelő betegségekhez, mint amilyenek a szívbetegségek és az agyvérzés!”
/Scientific American 2009/



Felhasznált irodalom: prof. dr. Paul Clayton - Ne gyulladj be!